Mainos
Mainos

Vastasyntyneiden surmat harvinaisia Suomessa

Vastasyntyneiden surmat ovat Suomessa harvinaisia. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Martti Lehden mukaan tapauksia on vuosittain muutamia.

Viimeksi kuluneiden kahdentoista vuoden aikana vastasyntyneiden surmia on ollut 28. 

Kaiken kaikkiaan määrät ovat Suomessa vähentyneet vuosikymmenten mittaan murto-osaan siitä, mitä ne olivat vielä 1900-luvun alkupuolella. Syntyneiden lukumäärään suhteutettuna laskua on 1930-luvulta kertynyt 97,5 prosenttia. 

Pääsyitä kehitykseen ovat Lehden mukaan olleet synnytysten siirtyminen sairaaloihin sekä neuvolajärjestelmä: äideistä pidetään huolta heti raskauden alkuvaiheesta. 

-Lähes kaikki tapaukset, mitä on viime vuosina ollut, ovat olleet henkilöitä, jotka ovat salanneet raskautensa tai sitten oman kertomuksensa mukaan eivät ole edes tienneet olleensa raskaana, eli jääneet siis systeemin ulkopuolelle, Lehti kertoo. 

Noin puolet henkilöistä on ollut alle 25-vuotiaita, mutta vanhin on ollut yli nelikymppinen. 

Poliisi löysi tiistaina Oulussa viiden vauvan ruumiit kerrostalon kellarikomerosta. Juttua tutkitaan tässä vaiheessa tapon nimikkeellä.   

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme