Mainos
Mainos

Vedeneristeen maahantuoja muistelee murska-arviota: Puhelin soi kuukauden tauotta

Laattapiste Oy:n toimitusjohtaja Tommi Haru on helpottunut. Viisi vuotta kestänyt oikeustaistelu TM Rakennusmaailmaa vastaan on saavuttanut ainakin välietapin.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että lehti julkaisi vuonna 2010 harhaanjohtavan vedeneristevertailun, minkä takia Laattapisteen maahantuoman eristeen myynti laski. Oikeus arvioi, että oikea vahingonkorvauksen määrä oli 600 000 euroa.

- Summa ei korvaa kokonaan aiheutuneita tappioita, mutta meille on kuitenkin ollut tärkeää se, että voitimme oikeudenkäynnin. Se on todistanut, että eriste toimii ja vika on ollut vain testaajissa, Haru sanoo.

Harun mielestä oikea summa olisi 1,3 miljoonaa euroa ja Laattapiste harkitseekin parhaillaan, haluaako se valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Hovin käsittely on joka tapauksessa luvassa, sillä Otavamedia on jo ilmoittanut valittavansa päätöksestä.

Sananvapautta vai ei?

Koko saaga sai alkunsa vuonna 2010 julkaistusta jutusta, jossa vertailtiin 12 vedeneristeen toimivuutta. Laattapisteen maahantuoman Mapei Mapegumin osalta tulos oli järkyttävä: tuote ei testin mukaan pitänyt vettä.

Artikkeli aiheutti tuolloin valtavan mylläkän.

- Puhelimet soivat meillä kuukauden päivät ja kysyttiin, miksei vedeneriste toimi. Ihmiset olivat peloissaan. Se, ettei vedeneriste pitäisi jonkun kotona, olisi tietysti katastrofaalista, Haru muistelee.

Myöhemmin selvisi, että lopulta kaksi kertaa tehty testi oli tehty "äijänäkökulmasta" eli siinä oli noudatettu vain eristepurkin kyljestä löytynyttä lyhyttä käyttöohjetta.

Mapegumilla olisi kuitenkin ollut myös VTT:n myöntämä sertifikaatti, jonka ohjeiden avulla levitettynä eriste piti vettä hyvin. Tätä ei jutuissa mainittu, mitä käräjäoikeus piti harhaanjohtavana.

- Testeissä oli vikana se, että niissä annettiin ymmärtää, että eristeitä testattiin normien mukaan, mutta näin ei tehty, Haru sanoo.

Otavamedia kuitenkin puolustaa näkökulmaansa. Sen mukaan keskeinen syy hovioikeudeen valittamiseen on sananvapauden turvaaminen.

- Meillä pitää olla oikeus päättää, mistä lähtökohdista testejä tehdään, Otavamedian toimitusjohtaja Pekka Harju sanoo. 

Haru ei ajatusta sananvapaudesta niele.

- Kyllä minä sanon, että sananvapaus on aika kaukana siitä, jos tuotteiden testausta ei tehdä kunnolla, hän puuskahtaa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme