Mainos
Mainos

Veroja välttänyt jäätelöketjun kaksikko sai ehdollista vankeutta

Tampereen Jäätelöliikkeen toimitusjohtaja ja myyntipäällikkö on molemmat tuomittu vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta. 

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan yhtiöltä jäi maksamatta vajaat 150 000 euroa valmisteveroja vuosina 2013-2014. Samoihin aikoihin yhtiö laajensi Minetti-jäätelökioskiketjuaan eri kaupunkeihin. 

Käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän vaatimuksen liiketoimintakiellosta. Oikeuden mukaan vastaajien toimintaa ei voida kokonaisuutena arvioiden pitää muun muassa velkojien ja julkisen talouden kannalta vahingollisena. 

– Yhtiön toiminta on vastaajien kertomalla tavalla alkanut kahden jäätelökioskin pitämisestä siten, että kioskeista saadaan muutamalle tutulle nuorelle kesätyöpaikka. Toiminta on laajentunut hyvin nopeasti eikä yhtiössä ole ollut riittävästi henkilöitä huolehtimassa sen kasvun mukanaan tuomista velvoitteista, oikeus katsoo tuomiossaan. 

"Tietämättömyyteen turha vedota" 

Yhtiö tilasi ja vastaanotti jäätelöä Italiasta ja Saksasta. Oikeuden mukaan kaikkea maahan tuotua jäätelöä ei ilmoitettu Tullille. Kun yhtiö sai kehotuksen ilmoittaa jäätelöntuontinsa, se ilmoitti liian pienet tuontimäärät. 

Yhtiön toimitusjohtaja oli myös sen hallituksen puheenjohtaja ja myyntipäällikkö hallituksen jäsen. Oikeuden mukaan kumpikaan ei voi vedota tietämättömyyteen. 

– He kumpikin ovat tienneet, että ostetut jäätelöerät on selvitettävissä yhtiön kirjanpidosta ja toisaalta, ettei kaikista jäätelöeristä ole olemassa laskua, oikeus katsoo. 

Osa maksamatta jääneistä veroista on jo maksettu. Oikeus määräsi tuomitut maksamaan valtiolle yhteisvastuullisesti reilut 64000 euroa vahingonkorvauksia vielä maksamatta olevista veroista. 

Oikeus äänesti ratkaisusta. Yksi käräjätuomari olisi määrännyt kaksikon vuoden 2021 loppuun asti kestävään liiketoimintakieltoon. Eri mieltä oleva tuomari katsoi, ettei valmisteveroa ollut lainkaan huomioitu tuotteiden hinnoittelussa, mikä vääristi tervettä kilpailua. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme