Mainos
Mainos

Video: Näin nettikauppias postittaa huumeita – Douppikaupan tutkinnassa paljastui satoja ostajia

Tulli kertoo niin kutsutun Douppikauppa-nettihuumekaupan tutkinnassa selvinneen myyjien lisäksi suuri joukko huumeita verkon kautta ostaneita.

MTV Uutiset kertoi niin kutsutun Ekstaasikaupan kiinniotosta viime kuussa. Pääkaupunkiseudulla asunut noin kolmekymmpinen mies tuli esille jo huumeiden tukkumyyjä Douppikaupan esitutkinnassa, minkä jälkeen Tulli alkoi kerätä tämän tekemistä huumausainerikoksista näyttöä eri keinoin.

Kaavaili Douppikaupan jatkajaksi

Mies oli yksi Douppikaupan rekrytoimista niin kutsutuista alakaupoista, jotka hoitivat huumeiden vähittäiskaupan. Mies osti huume-eriä Douppikaupalta, haki aineet maastokätköistä ja myi eteenpäin Tor-verkon kautta.

Aiemman esitutkintamateriaalin perusteella nimimerkin Kvantti takaa toiminut mies suunnitteli jatkavansa Suomen suurimmaksi nettihuumekaupaksi itseään kutsuneen Douppikaupan toimintaa, kun sen perustaja jättäytyisi sivuun. Mies oli järjestellyt ja rahoittanut Kustavissa huhtikuussa 2016 tullissa kiinni jääneen huumelastin, joka sisälsi noin 15 kiloa esimerkiksi heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, ekstaasitabletteja ja metamfetamiinia. Tämän erän kiinnijäännin yhteydessä Douppikaupan perustaja ja tämän kuriireina toiminut nainen ja mies otettiin kiinni.

Salakuljetuksen karahdettua kiville ja verkkokauppaorganisaation päätekijöiden jäätyä kiinni mies jatkoi itsekseen toimintaa. Hän hankki Tor-verkon kautta Suomesta 10 000 ekstaasitablettia, kolme kiloa MDMA-jauhetta, parisataa grammaa amfetamiinia ja 120 grammaa kokaiinia. Tämän lisäksi mies hankki kymmenen kiloa kannabiksen kukintoa, myyden aineet eteenpäin Tor-verkon Silkkitiellä sijaitsevissa verkkohuumekaupoissa.

Douppikauppa-konserni pyöritti huomattavaa huumekauppaa verkon välityksellä.

Nähtiin vievän huumeita postilaatikkoon

Kun Tulli oli kerännyt miehen toimista riittävästi näyttöä, todistaen muun muassa tämän postittaneen lähetyksiä, jotka sisälsivät huumausaineita, hänet otettiin kiinni.

Joulukuussa 2016 suositetussa kotietsinnässä miehen asunnosta löydettiin noin 7000 ekstaasitablettia, 1700 grammaa MDMA-jauhetta, 500 grammaa AB-CHIMINACA-nimistä synteettistä kannabinoidia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita ja muuntohuumeita. Lisäksi takavarikossa viranomaisten haltuun päätyi kannabiskasvattamo, käteistä rahaa sekä bitcoineja.

– Rahaa takavarikoitiin noin 80 000 euron arvosta. Tästä noin kymppitonni oli euroja, loput bitcoineja, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Satoja ostajia paljastui

Sinkkonen pitää erityisen merkittävänä sitä, että Silkkitien verkkohuumekauppoja koskevissa esitutkinnoissa Tulli onnistui selvittämään satojen netistä aineita ostaneiden ihmisten henkilöllisyyden.

– Tähän asti kauppiaat ovat antaneet ymmärtää, että ostajat voivat toimia anonymiteetin suojissa, väittäen näiden olevan turvassa vaikka myyjät jäisivät kiinni. Näin ei ole ollut, Sinkkonen toteaa.

Osaa näistä henkilöitä on Sinkkosen mukaan kuultu ja myös esitutkintoja on aloitettu useiden tapausten osalta. Sinkkosen mukaan asiassa tehdään yhteistyötä poliisin kanssa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme