Mainos
Mainos

Vilja Eerikan rehtorin huolen kirjannut: Toimin vain ohjeiden mukaan

Vilja Eerikan virkarikosjutun käräjillä puitiin tänään sitä, olisiko tytön rehtorin tekemään lastensuojeluilmoitukseen pitänyt reagoida toisin.

Rehtori kertoi ilmoituksessaan muun muassa tytön poskessa olleesta lapsen kämmenen kokoisesta mustelmasta.

Syytettynä on puheluun vastannut päivystävä sosiaalityöntekijä, joka katsoo toimineensa annettujen ohjeiden mukaan.

- Mustelmia ja naarmuja voi tämän ikäisillä lapsilla olla monenlaisista syistä, päivystäjä vastasi tänään oikeudessa.

Puheluun vastaaminen toi syytteen

Päivystävä sosiaalityöntekijä vastasi ala-asteen rehtorin puheluun tiistaina 24.4.2012, eli kaksi ja puoli viikkoa ennen tytön väkivaltaista kuolemaa.

Työntekijä kirjasi asian johdosta seuraavan lastensuojeluilmoituksen.

SYY: Muut lapsen kasvuoloihin liittyvät vaikeudet

ILMOITTAJA: Muu koulutoimen edustaja

TEKSTI: [Eerikan] ala-asteen rehtori X.X. teki lastensuojeluilmoituksen Viljan tilanteesta. X.X. kertoi, että koulussa oli 23.4. huomattu Viljalla olevan lapsen kämmenen kokoinen mustelma oikeassa poskessa. Vilja oli opettajalle kertonut, että hän oli viikonloppuna sählyturnauksessa, jossa sählypallo osui häntä poskeen. Isä oli kertonut opettajalle, että Viljalle on tullut aiemmin poskeen vamma, joka on pahentunut Viljan itse hierottua poskeaan. X.X kertoi, että Vilja on ollut aiemmin sijoitettuna Meripihaan ja sijoituksen aikana Vilja voi koulussa hyvin. Kotiutumisen jälkeen Vilja on ollut väsyneempi, ilottomampi ja hänellä on ollut välillä pieniä mustelmia sekä naarmuja ympäri kehoa. X.X kertoi Viljan leikelleen saksilla koulukirjoja, reppuaan ja vaatteitaan. X.X kertoi Viljan voivan kokonaisuutena huonosti koulussa.

Työntekijä kertoo vieneensä tiedon lastensuojeluilmoituksesta tytöstä vastuussa oleville sosiaalityöntekijöille. Tytön oma sosiaalityöntekijä oli lomalla, samoin tämän esimies. Tieto päätyi alueen vastuutiimille.

- He katsoivat, että kiireellisiä toimenpiteitä ei sillä hetkellä tehdä, vaan asian voi välittää johtavalle sosiaalityöntekijälle, joka oli seuraavaksi palaamassa lomalta.

"Kokonaisarviointi ei kuulu päivystäjälle"

Vastaanottotyöntekijä ei ole missään vaiheessa lastensuojeluilmoitusta seurannutta päätöksentekoa tavannut Vilja Eerikaa.

Syyttäjä katsoo, että päivystäjän olisi tuolloin pitänyt arvioida kokonaisuutta yhden ilmoituksen sijaan ja ryhtyä toimenpiteisiin rikosilmoituksen tekemiseksi tai kiireellisen huostaanoton valmistelemiseksi.

Syytetyn mukaan hänelle on annettu selkeät ohjeet siitä, ettei hänen vastuullaan ole lapsen tilanteen kokonaisarviointi.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme