Mainos
Mainos

Vinkkimiehet: Mies unohtui Vantaan vankilaan puoleksi vuodeksi – korvausta nolla euroa

Valtiokonttori on evännyt korvaukset 175 päiväksi Vantaan vankilaan unohtuneelta 33-vuotiaalta mieheltä.

Vinkkimiehet kertoi viime huhtikuussa tapauksesta, jossa helsinkiläismiestä pidettiin lähes puoli vuotta laittomasti vangittuna Vantaan vankilassa ja nyt tapaus saa jatkoa.

33-vuotias vaati vapaudenmenetyksestään Valtionkonttorilta 26 000 euron korvauksia, mutta ne evättiin.

Valtiokonttori perusteli päätöstä sillä, että vangitsemispäätös sinänsä oli olemassa eikä sen voimassaolo rauennut vaikka neljän päivän määräaika ylitettiin.

Puoli vuotta Vantaalla

33-vuotiasta miestä epäiltiin törkeästä pahoinpitelystä ja juttua piti käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2015. Mies ei saapunut paikalle. Käräjäoikeus päätti vangita miehen poissaolevana, joten hänet etsintäkuulutettiin.

Toukokuussa Helsingin poliisi löysi miehen öisessä rutiinitarkastuksessa  ja hänet vietiin suoraan Vantaan vankilaan.

Vangitsemista olisi pitänyt käsitellä neljän päivän kuluessa oikeudessa, mutta mies unohtui vankilaan. Tilanne huomattiin vasta lokakuun lopussa.

Oikeus langetti miehelle törkeästä pahoinpitelystä, varkaudesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 1 v 10 kk ehdollista vankeutta. Oikeus perusteli ehdollista tuomiota sillä, että mies oli unohtunut vankilaan.

Eduskunnan oikeusasiamies selvittää tapahtunutta.

Valtiokonttori totesi, myös että vapaudenmenetys oli "rangaistuksen esisuorittamista".

Konttorin mukaan kyse ei ollut vapaudenmenetyksestä syyttömänä eikä vapaudenmenetyksestä kärsimisestä, koska jos mies ei olisi unohtunut vankilaan hän olisi saanut ehdottoman tuomion.

– Eikä siinä vielä kaikki, Jarkko Sipilä toteaa ohjelmassa.

– Hovioikeudessa käsitellään perjantaina pahoinpitelyjuttua, jossa syyttäjä vaatii ehdollisen tuomion muuttamista ehdottomaksi.

– On kyllä erikoista, Pekka Lehtinen jatkaa.

– Tämä on klassinen esimerkki siitä, miten viranomaiset eivät voi myöntää virheitään, Sipilä sanoo.

Vinkkimiehet puivat uudessa jaksossa myös terrorismitutkintaa, supoa ja Aueria.

Kuvassa valtiokonttorin perusteluja unohtuneen vangin korvauspäätökseen.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme