Mainos
Mainos

Vinkkimiehet: Tutkintavanki unohtui Vantaan vankilaan 175 päiväksi

Helsinkiläismiestä pidettiin laittomasti vangittuna melkein puoli vuotta Vantaan vankilassa. Poikkeuksellista tapausta käsitellään oheisessa Vinkkimiehet-ohjelmassa.

Miehen unohtuminen vankilaan ilmenee Helsingin käräjäoikeuden maaliskuussa 2016 antamasta päätöksestä.

Tapauksen taustalla oli törkeä pahoinpitely, jossa 33-vuotiaan miehen epäiltiin pahoinpidelleen toisen miehen kanssa uhria Helsingin Mäkelänkadulla sijaitsevassa asuntolassa. Teko tapahtui tammikuussa 2014 ja hän oli tuolloin kaksi kuukautta vangittuna. Motiivina teoissa olivat huumeisiin liittyvät riidat.

Syytteitä oli määrä puida oikeussalissa 4. helmikuuta 2015, mutta 33-vuotias syytetty ei sinne tullut. Käräjäoikeus päätti vangita miehen poissaolevana, joten hänet etsintäkuulutettiin.

Helsingin poliisi löysi hänet 8. toukokuuta 2015 rutiinitarkastuksessa. 33-vuotias vietiin yöllä poliisiautolla Vantaan vankilaan.

Tuomari selosti tapahtumat

Lain mukaan poissaolevana vangitun asia pitää käsitellä käräjäoikeuden pakkokeino-osastolla neljän päivän sisään kiinniotosta. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Tällöin eivät sen enempää poliisiviranomaiset kuin vankilaviranomaisetkaan ole ilmoittaneet kiinni ottamisesta käräjäoikeudelle, käräjätuomari Satu Seppänen kirjoittaa päätöksessä.

– Myöskään [33-vuotiaan] puolustajaksi alun perin määrätty asianajaja ei ole tullut tietoiseksi hänen kiinni ottamisestaan, päätöksessä todetaan.

33-vuotias oli lokakuun lopussa halunnut vaihtaa avustajaa ja otti yhteyttä uuteen. Tämä oli sitten ihmetellyt tilannetta käräjätuomarille 30. lokakuuta, jolloin kiinniotosta oli kulunut viisi kuukautta ja kolme viikkoa. Käräjäoikeus sai siis vasta tuolloin tiedon kiinniotosta ja 33-vuotias vapautettiin välittömästi.

– 33-vuotias on ilmoittanut, ettei ole ymmärtänyt vaatia asiaansa käsiteltäväksi tai pyytää vapauttamistaan, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.

Kadonnut sähköposti

Tapaukseen liittyy myös kadonnut sähköposti. Vinkkimiehet -ohjelman selvitellessä asiaa kävi ilmi, että rikosseuraamuslaitoksen Vantaan vankilassa työskentelevä sihteeri oli heti kiinniottoa seuraavana iltapäivänä, juuri lauantaina 8. toukokuuta, lähettänyt sähköpostin käräjäsihteerille.

Siinä ei kuitenkaan ilmoitettu 33-vuotiaan kiinniotosta, vaan vain pyydettiin helmikuussa 2015 tehtyä vangitsemispäätöstä.

Käräjäoikeudessa sähköpostia ei ilmeisesti huomattu lainkaan ja vankilasihteeri jäi seuraavana päivänä pitkälle sairauslomalle. Asia jäi.

Selvisi ehdollisella

33-vuotias tai hänen avustajansa eivät halunneet kommentoida tapausta MTV Uutisille.

Maaliskuussa 2016 antamassaan päätöksessä Helsingin käräjäoikeus langetti 33-vuotiaalle törkeästä pahoitelystä, varkaudesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 1 v 10 kk ehdollista vankeutta.

33-vuotiaalla oli taustallaan kaksi ehdollista vankeustuomiota. Tavanomaisesti vastaajalle ei tuomita kolmatta ehdollista, mutta nyt näin kävi.  Koska 33-vuotias oli käytännössä suorittanut rangaistuksestaan osan ehdottomana vankeutena, käräjäoikeus päätyi tälläkin kertaa ehdolliseen rangaistukseen.

Tapaus ei ole johtanut laajempiin selvityksiin.

Katso videolta miten rikosseuraamuslaitos ja Helsingin poliisi kommentoivat tapausta.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme