Mainos

Virkamies vaatii kiusaamiskorvauksia KKO:ssa

Valtion entinen korkea virkamies vaatii korkeimmassa oikeudessa yli 100 000 euron korvauksia työpaikkakiusaamisesta. Juttua puitiin KKO:ssa suullisessa käsittelyssä.

Oikeudessa kuultiin ristiriitaisia kertomuksia tapahtumista. Vastakkain olivat kiusauksesta kertoneen ja kiusaamisen kiistäneen puheet.

Jutussa on nykyisin kyse Turun kansainvälisen oikeuden professorin Outi Korhosen valtiota vastaan nostamasta kanteesta. Hän vaatii yhteensä yli sadan tuhannen euron korvauksia työpaikkakiusaamisesta. Käräjäoikeus aikanaan hyväksyi vaatimuksen, mutta hovioikeus hylkäsi sen.

KKO:ssa haetaan myös rajoja työpaikkakiusaamiseen ja siihen, millaista näyttöä siitä pitää olla.

Korhosen mukaan riita alkoi jo heti nimityksen jälkeen. Hänet valittiin loppusyksystä 2007 valtioneuvoston apulaiscontrolleriksi. Korhonen riitautui heti alussa palkastaan esimiehensä, controller Soile Vasikaisen kanssa.

Valtioneuvoston controller palvelee valtioneuvostoa sekä valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden johtoa valtion talouden ja toiminnan ohjaus-, arviointi- ja raportointijärjestelmän kehittämisessä sekä tilivelvollisuuden varmistamisessa. Valtioneuvoston apulaiscontroller toimii valtioneuvoston controllerin apuna.

Korhosen mukaan Vasikainen käytti asiatonta kieltä, mutta Vasikainen kiisti tämän.

Seuraavaksi uusittiin osaston työjärjestys, jonka myötä Korhonen koki joutuneensa sivuraiteelle.

”Tyhjänpanttina toimistossa”

Korhonen joutui kertomansa mukaan tilanteeseen, jossa hän ei saanut työtehtäviä.

- Välillä tuli kummallisia työtehtäviä. Piti järjestää johonkin julkaisuun liittyvä kahvitilaisuus, mutta kävi ilmi, etten saa edes tilata kahvia ilman esimiehen lupaa.

Kehityskeskustelussa Korhonen oli odottanut, että asioita olisi voitu selvittää. Korhosen kertoman mukaan Vasikainen syytti häntä niskuroinnista, mokailusta, virheistä ja kunnioituksen puutteesta.

– Hän sanoi, että minussa on 80 prosenttia negatiivista.

Korhosen mukaan tilanne meni vain huonompaan suuntaan.

– Istuin tyhjänpanttina toimistossa kaikki viikot.

”Kyllä tehtäviä oli”

Soile Vasikainen muistaa toisin. Vasikaisen mukaan Korhosella oli töitä.

– Korhosella oli mm. EU-tehtäviä, jotka liittyivät petosten torjuntaan. Lisäksi hänellä oli lainsäädäntöasiantuntijan tehtävät ja lausuntojen valmistelu. Hän teki puolustustarviketulleista ison katsauksen.

Vasikaisen mukaan ajan mittaan tuli ongelmia.

– Alkoi käydä ilmi, että hänellä ei ollut tarpeeksi osaamista. Hänellä ei ollut Suomen valtiohallinnon tuntemusta, ei talousalan eikä juridista tuntemusta.

– Väite negatiivisesta suhtautumisesta on outo. Tavoitteena oli työn tekeminen ja olisihan se outoa, jos ryhtyisin yhtä haukkumaan negatiivisesti.

– Hän sulkeutui omaan huoneeseensa ja piti ovia kiinni. Hän ei osallistunut yksikön kahvitilaisuuksiin.

Vasikainen kuvasi Korhosta konfliktiherkäksi.

– Jos alainen tulisi kertomaan, että hän voi huonosti, niin sitten ryhdyttäisiin selvittämään miten asia voidaan korjata. Korhonen ei ole kertonut minulle, että hänellä on ongelmia. Kerran hän huusi minulle naama punaisena eräästä rekrytointiasiasta, että olen saamaton ja kyvytön. Se on ainoa palaute, jonka olen saanut häneltä.

Tämän jälkeen Korhonen ja Vasikainen eivät enää keskustelleet kahden kesken.

Eikö ole omituista, että ette saanut sovittua palaveria asioiden selvittämiseksi alaisenne kanssa, Korhosen asianajaja kysyi Vasikaiselta.

– Määräsin päivän ja hän ilmoitti sinä aamuna, että oli sairas.

”Vastatoimet alkoivat”

Korhonen koki tilanteen painostavaksi.

– En saanut tehdä mitään, mutta koin että minun piti tehdä jotain.

Korhonen haki apua kiistaa valtiovarainministeriön ylemmiltä virkamiehiltä, mutta koki saaneensa tylyä kohtelua sieltäkin.

– Minulle todettiin, että en ehkä kestä ministeriön macho-ilmapiiriä.

Sairausloma alkoi huhtikuussa 2008.

Sairauslomalle ja Kairoon

Korhonen oli pyytänyt edes väliaikaista siirtoa johonkin projektiin, mutta esimiehet eivät siihen suostuneet.

Sairauslomalla Korhonen sai työtarjouksen Kairon yliopistosta Egyptistä. Lääkärit olivat kehottaneet häntä ottamaan työn vastaan, mutta se päättyi lopulta maan levottomuuksiin 2011.

Valtion mukaan Egyptin työt kertovat siitä, että Korhonen ei ollut työkyvytön.

– Kun palasin Suomeen, työn hakeminen oli todella vaikeaa. Juorut olivat levinneet. Mustamaalaus seuraa minua.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot