Mainos
Mainos

Virolaisryöstäjällä pitkä ja mutkikas matka Suomeen vankilaan

Kultasepänliikkeen Helsingissä yli kahdeksan vuotta sitten ryöstäneen Ivo Pärnin reitti suomalaiseen vankilaan on vähintään omalaatuinen. Helsingin käräjäoikeus langetti miehelle perjantaina vajaan kolmen vuoden vankeustuomion ryöstöstä.

Aleksanterinkadulla sijaitseva Lindroosin kultakauppa ryöstettiin hieman ennen puolta päivää 14. joulukuuta 2005. Ryöstäjiä oli neljä. Työntekijöitä uhattiin pistoolimallisella aseella ja saalis oli 25 naisten arvokelloa ja 12 miesten. Niiden yhteenlaskettu arvo oli 189000 euroa.

Ryöstö ja sitä seurannut pako tallentuivat liikkeen ja ympäristön valvontakameroille, joiden avulla oikeus nyt totesi Pärnin olleen yksi ryöstäjistä. Kaksi miestä oli jäänyt  tuoreeltaan kiinni ja heidät tuomittiin jo 2006.

38-vuotias Pärn kiisti oikeudessa syytteen eikä halunnut puhua mitään.

Poliisi seurasi ryöstäjiä

Oikeudessa kuultu poliisitodistaja kertoi, että virolaiset ryöstäjät olivat poliisin erityistarkkailussa viime vuosikymmenellä. Syynä olivat virolaisten Euroopassa 2004-2009 tekemät lukuisat kultasepänliikkeen ryöstöt. Ryöstöt olivat tilaustöitä: saaliskellot oli jo myyty etukäteen.

Poliisi sai laivayhtiöiltä matkustajalistat, joista seurattiin muun muassa Pärnin ja tämän kumppaneiden matkustamista. Heidän uskottiin kuuluvan Euroopassa ryöstöjä tekevään ryhmään. Pärn oli käynyt syksyllä 2005 useasti Suomessa ja poliisi valokuvasikin hänet salaa Länsisatamassa marraskuussa 2005.

Ryöstöpäivänä poliisi sai noin kello 11.30 tiedon siitä, että Pärn ja kaksi muuta ryöstökoplaan kuulunutta oli saapunut Helsinkiin laivalla samana aamuna kello 8.15. Kun ryöstö tapahtui 11.45, poliisi välittömästi etsintäkuulutti Pärnin ja kaksi muuta.

Mies löytyy Saksasta vankilasta

Etsintäkuulutuksesta huolimatta Pärn pääsi poistumaan Suomesta. Sen jälkeen Pärniä etsittiin Virosta ja muualla Euroopasta.

Vuonna 2006 Pärn jäi Saksassa kiinni törkeän ryöstön valmistelusta. Suomalaispoliisi yritti kuulustella Pärniä Hampurissa vuonna 2007, mutta Pärn kieltäytyi kuulustelusta.

Toukokuussa 2009 Pärn siirrettiin Saksasta Englantiin, jossa hän sai kymmenen vuoden tuomion Leedsissä elokuussa 2005 tehdystä kultasepänliikkeen ryöstöstä.

Englannissa virolaiskopla oli tehnyt 11 ryöstöä. Kahdeksan miestä sai yhteensä 82 vuotta vankeutta. Tutkinnassa paljastui, että virolaiset lensivät halpalentoyhtiöillä eri puolille Eurooppaa, jossa ryöstöjä tehtiin. 

Englannista Suomeen

Poliisitodistaja oli yrittänyt kuulustella Pärniä Englannissa vuonna 2010, mutta yhtä turhaan.

Pärnin vankeus Englannissa päättyi helmikuussa 2014, jolloin hänet luovutettiin suoraan Suomeen.

Nyt käräjäoikeus langetti Pärnille 2 v 8 kk vankeutta. Oikeus alensi tuomiota muutamalla kuukaudella Englannissa saadun tuomion takia. Toinen Suomessa tuomittu ryöstäjä sai aikanaan 3 v 2 kk.

MTV:n uutisten tietojen mukaan mies on tähän mennessä vankeusaikanaan oppinut sujuvan saksan ja englannin kielen taidot.

Muita rikosjuttuja miehellä ei enää tiettävästi ole vireillä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme