Mainos
Mainos

Yhdysvalloista ja Ruotsista saatu aineisto vahvistanut suomalaisten terrorismirikosepäilyjä

Keskusrikospoliisin neljää suomalaista koskeva laaja terrorismirikostutkinta on valmistunut ja siirtyy pian syyteharkintaan. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP on saanut tutkintaan oikeusapuna aineistoa Yhdysvalloista ja Ruotsista.

Kyse on näytön kannalta merkittävästä asiakirja-aineistosta.

– Aineisto on vahvistanut rikosepäilyjä, tutkinnanjohtaja Mika Ihaksinen sanoo MTV Uutisille.

KRP epäilee poikkeuksellisessa jutussa neljää pari-kolmekymppistä suomalaismiestä terrorismirikoksista. Heidän epäillään valmistelleen osallistumista aseelliseen toimintaan terroristijärjestön riveissä Syyriassa.

Rikosepäillyt ajoittuvat lokakuun 2012 ja heinäkuun lopun 2014 väliseen aikaan. MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on epäillyistä kytköksistä Isis- ja Al-Nusran rintama -terroristijärjestöihin.

Neljäs epäilty yhä tavoittamatta

Kolme epäiltyä oli vangittuna syksyllä 2014. Neljännen epäillyn Helsingin käräjäoikeus vangitsi poissaolevana.

– Häntä ei ole tähän mennessä tavoitettu eikä siten kuultu esitutkintaan, Ihaksinen sanoo.

Kaikkia neljää epäiltiin alkuvaiheessa terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Sittemmin murhanimike jäi pois näyttöongelmien vuoksi.

KRP epäilee kaikkia neljää edelleen terrorismirikoksen valmistelusta. Lisäksi yhtä heistä epäillään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja toista värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Myös poissaolevana vangittua epäillään valmistelun lisäksi koulutuksesta.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Ihaksisen mukaan juttu on kaikkinensa ollut hyvin työläs tutkia. Esimerkiksi Yhdysvalloista virka-apuna saadussa asiakirja-aineistossa oli 17 000 dokumenttia ja sen läpikäyminen vei paljon aikaa. 

Valmistuvassa esitutkintapöytäkirjassa on liitteineen noin 5000 sivua. Pelkästään pöytäkirjan johdanto on 117-sivuinen. Se on parhaillaan jo syyttäjän luettavana.

– Pöytäkirja kokonaan siirtyy syyttäjälle syyskuussa. Siinä vaiheessa tiedotamme laajemmin tutkinnasta, Ihaksinen kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme