Mainos
Mainos

Yli 50 000 tablettia takavarikkoon – kadulla kaupitellut lääkkeet mahdollisesti väärennetty

Poliisi on paljastanut laajan Helsingin kaupungin alueella tapahtuneen lääkekauppan. Myyntiartikkeleina on ollut päihdyttäviä Rivotril-tabletteja.

Rivotrilin vaikuttava aine on huumeeksi luokiteltu klonatsepaami, jota Suomessa myydään kauppanimellä Rivatril. Lääkettä käytetään päihdetarkoituksiin, esimerkiksi alkoholin kanssa sekaisin käytettynä.

Helsingin poliisi on kevään aikana takavarikoinut 2 milligramman vahvuisia Rivotril-tabletteja yli 50 000 kappaletta. Rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin poliisilaitokselta uskoo lääkkeitä kaupatun erityisesti päihdeongelmallisille, jotka käyttävät vastaavia rauhoittavia aineita.

– Käytännössä kyseiset henkilöt käyttävät lääkkeitä siinä tarkoituksessa, että pää saadaan sekaisin. Kaikki pilllerit on tarkoitettu katukauppaan, ja varmasti vielä on takavarikoitavaa tavaraa kadulla ottamatta pois, hän arvioi.

Mahdollisesti väärennettyjä

Poliisi epäilee, että lääkkeet on saatettu valmistaa laittomasti Euroopassa, sillä väärennettyjä lääkkeitä on tullut ilmi aiemmissa tutkimuksissa. Lääkkeet voivat tällöin sisältää muuta ainetta kuin on väitetty.

– Aineista ei ole vielä tullut lausuntoa. Ostajan näkökulmasta on merkittävä riski omalle terveydelle, jos vedetään mitä tahansa kadulla myydään, Paasio toteaa.

Lääkkeille vaikuttaa olevan kysyntää ja tarjontaa, sillä Paasion käsityksen mukaan Tulli takavarikoinut tänä vuonna vastaavia määriä Rivotrilia. Myös Tampereella tutkittu lääkkeiden levitystä, ja vastaavia lääkemääriä on takavarikoitu myös Ruotsissa.

– Kyllä markkinoita näyttää olevan.

Pillereiden hinta vaihtelee, mutta on Paasion mukaan katukaupassa tällä hetkellä varsin matala. Sadan pillerin purkkeja myydään 50–100 euron hintaan, eli pillerin hinta vaihtelee puolesta eurosta euroon.

Epäillyt ulkomaalaisia

Rikostapauksia on kolme, ja niiden tiimoilta 10 henkilöä on tutkintavankeudessa. Poliisi ei tutkinnan tässä vaiheessa halua kertoa epäiltyjen kansalaisuutta.

– Epäillyt ovat ulkomaalaisia Suomessa oleskelevia henkilöitä, kertoo Paasio.

Epäiltyjen kertomukset ovat olleet ristiriitaisia, eikä poliisi usko niistä olevan merkittävää apua tapauksen selvittämiseen.

– Osa kertoo esimerkiksi tulleensa keräämään pulloja, ja kieltävät lääkkeiden kaupan, Paasio kertoo.

”Kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta”

Poliisi kuvailee pillerikauppaa laajamittaiseksi, ja kertoo kaupan paljastuneen katukauppaan ja välitystoimintaan kohdistuneen valvonnan ja toimenpiteiden ansiosta.

– Määrät osoittavat selvästi, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta. Levitys ja maahantuontikanavat olivat valmiina ja organisoitu. Siksi suhtaudumme asiaan vakavasti, Paasio toteaa.

Poliisi kertoo katukaupan aiheuttavan häiriöitä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, minkä vuoksi poliisi jatkaa huumeiden katutason myynnin ja käytön valvontaa myös jatkossa. Nyt käynnissä olevassa tutkinnassa on tarkoitus selvittää esimerkiksi aineiden myynti- ja maahantuontikanavat.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme