Mainos
Mainos

Yli puolentoista vuoden pako ohi – kultasepänliikkeen ryöstösaaliin kanssa kumiveneellä paennut tuomittiin vankilaan

Kaksi miestä ryösti Helsingin Mikonkadulla sijaitsevan Mikonkulta-kultasepänliikkeen syyskuussa 2015. Kaksikko saatiin kiinni pian teon jälkeen, mutta kolmas tekijä, kumiveneellä saaliin kanssa paennut mies pääsi karkuun. Hänet tavoitettiin keväällä ja nyt hänet on tuomittu ryöstöstä vankilaan.

Mikonkulta-kultasepänliikkeen ryöstö tapahtui puolitoista vuotta sitten, torstaina 10. syyskuuta hieman kello kahden jälkeen iltapäivällä.

Tummiin vaatteisiin pukeutuneet miehet menivät liikkeeseen, suihkuttivat myyjän kasvoille pippurikaasua ja rikkoivat lasivitriinit kahden kilon painoisella vasaralla. Ryöstäjät saivat saaliikseen kelloja yli 178 000 euron arvosta.

Teossa meni vain minuutti ja miehet poistuivat liikkeestä jalkaisin.

Saalis heitettiin kumiveneeseen

Miehet pakenivat ryöstöpaikalta Yliopistonkadun ja Mikonkadun risteykseen. He olivat jättäneet risteykseen aiemmin polkupyörät ja jatkoivat pakoaan pyörillä reittiä Yliopistonkatu-Vuorikatu-Kaisaniemen puisto kohti Linnunlaulun siltaa.

Töölönlahden ja Eläintarhanlahden yhdistävän sillan alla heitä oli odottamassa rikoskumppani kumiveneen kanssa. Miehet pudottivat ryöstösaaliin sillalta kumiveneeseen ja jatkoivat pakoaan Stadionin kalliolle, missä he polttivat ryöstössä käyttämänsä vaatteet.

Miehet heittivät pakomatkalla saaliin kumiveneeseen. Veneessä ollut rikoskumppani meloi veneellä ryöstösaaliin Töölönlahden yli ja rantautui 200 metriä Oopperatalosta Finlandia-talon suuntaan.

Nuijamiestentien ja Laajasuontien risteyksessä olevalta ylikulkusillalta kaksikko heitti polkupyörät metsikköön ja jatkoi jalkaisin paikkaan, jossa heidän autonsa oli pysäköitynä.

Poliisi sai miehet myöhemmin kiinni autosta. 18- ja 34-vuotiaat liettualaismiehet vangittiin ja myöhemmin tuomittiin ryöstöstä.

18-vuotias mies tuomittiin oikeudessa kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen ja 34-vuotias mies kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomiot ovat lainvoimaisia.

Pakenija saatiin kiinni

Kumiveneellä saaliin kanssa paennut mies pääsi pakenemaan eikä poliisi saanut häntä kiinni. Samoin kateisiin joutui runsaan 170 000 euron ryöstösaalis.

Kumiveneellä paennut 29-vuotias liettualaismies otettiin lopulta tämän vuoden maaliskuussa kiinni ryöstöstä epäiltynä.

Kesäkuun alussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet ryöstöstä kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies passitettiin istumaan tuomiotaan Vantaan vankilaan.

Samalla oikeus myös velvoitti miehen korvaamaan kahden muun ryöstöstä tuomitun kanssa yhteisvastuullisesti runsaat 101 500 euroa kultasepänliikkeelle taloudellisista vahingoista.

Lähti Suomesta laivalla ryöstön jälkeen

29-vuotias liettualaismies kiisti oikeudessa syyllistyneensä kultasepänliikkeen ryöstöön. Mies kertoi olleensa ryöstön aikaan Suomessa osallistumassa Helsinki Design Week -tapahtumaan muutaman päivän ajan, jonka jälkeen hän palasi Liettuaan.

Mies väitti käyneensä kolmessa tai neljässä eri näyttelyssä Helsingissä. Matkan tarkoitus oli hänen mukaansa löytää uusia tavarantoimittajia ja kontakteja tahoista, joille voisi toimittaa huonekaluja.

Oikeus ei uskonut miehen selitystä matkan tarkoituksesta, vaan katsoi tämän osallistuneen ryöstöön yhdessä kahden muun miehen kanssa.

Mies tuli Suomeen Tallinnasta laivalla 6. syyskuuta, eli muutama päivä ennen ryöstöä. Hän palasi laivalla Tallinnaan ryöstöpäivän iltana. Mies kiisti oikeudessa edes tavanneensa ryöstöä tehnyttä kaksikkoa.

Oikeuden mukaan kumiveneellä paennut mies oli antanut ainakin osan ryöstön toteuttamiseen tarvituista ohjeista kahdelle muulle miehelle. Mies myös antoi kaksikolle ryöstön toteuttamisessa tarvittavat välineet.

Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että rikosta ei tehty 29-vuotiaan toimeksiannosta. Ohjeitakaan ei annettu ainoastaan hänen toimestaan, eli teolla on oikeuden mukaan ollut joku muu toimeksiantaja, jota ei tiedetä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme