Mainos
Mainos

Ylilääkärille sakkoja huolimattomuudesta - ei huomannut syöpäkasvainta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi HUS:n ylilääkärin sakkoihin, kun tämä ei huomannut syöpäleikkauksen jälkeisillä kontrollikäynneillä potilaan syövän uusiutuneen.

Ylilääkärin, 62-vuotiaan miehen, sakot olivat vajaa 6000 euroa. Miespotilas puolestaan kuoli.

Potilaalta oli leikattu pehmytkudossarkoomaksi todettu pahanlaatuinen kasvain toukokuussa 2008. Leikkauksen jälkeen miehelle järjestettiin seuranta, eikä neljällä käynnillä 2008-2009 todettu etäpesäkkeitä.

Tammikuussa 2010 mies tuli uuteen tarkastukseen. Röntgenlääkäri oli huomannut keuhkokuvassa epäilyttävän 12 millimetrin pyöreän varjon. Hän kirjoitti havaintonsa lausuntoon.

Tämä lausunto ei koskaan päätynyt ylilääkärille, joka ei huomannut varjoa kuvasta.

Seuraavalla käynnillä elokuussa 2010 varjostuma oli kasvanut huomattavasti, 3,1 sentin kokoiseksi. Tämäkään röntgenlääkärin lausunto ei aiheuttanut toimenpiteitä.

Ylilääkäri ei osannut oikeudessa sanoa miksi tämäkään lausunto ei tullut hänen tietoonsa.

Marraskuussa 2010 potilas hakeutui yksityislääkärille sitkeän yskän takia. Tuolloin yhdeksän senttimetriseksi kasvanut syöpäkasvaimen etäpesäke havaittiin.

Se leikattiin saman tien, mutta kasvainta ei saatu poistettua kokonaan. Syöpä levisi sytostaattihoidoista huolimatta ja potilas kuoli syyskuussa 2011.

Ylilääkärin laiminlyönti

Syyttäjä vaati ylilääkärille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Ylilääkäri kiisti huolimattomuuden potilaan hoidossa. Hän ei osannut sanoa miksi röntgenlääkärin lausunnot eivät tulleet hänen tietoonsa. Hän oli kuitenkin muistiinpanojensa mukaan katsonut kuvaa ja todennut tilanteen olevan ennallaan.

Oikeus totesi, että hyvä sairaanhoito olisi edellyttänyt röntgenlääkärin lausuntojen selvittämistä, koska potilaalta leikattu syöpä oli ollut pahanlaatuisuusastetta IV.

Oikeus ei pitänyt tekoa vähäisenä, koska etäpesäke ehti laiminlyönnin seurauksena kasvaa sentistä yhdeksänsenttiseksi.

Ei törkeä vammantuottamus

Lääkäriä syytettiin myös törkeästä vammantuottamuksesta, mutta tämä syyte hylättiin.

Oikeuden mukaan etäpesäkkeen leikkaus olisi voinut onnistua tammikuussa 2010, joten ylilääkäri aiheutti syövän leviämisenä ilmenevän ruumiinvamman tai sairauden.

Oikeuden mukaan lääkäri ei kuitenkaan tietoisesti tehnyt virhettä, joten syyte törkeästä vammantuottamuksesta hylättiin.

- Hän on toiminut huolimattomasti, mutta hänen toimintansa ei ole näytetty olleen törkeän huolimatonta, oikeus totesi.

Perusmuotoinen vammantuottamus oli rikoksena jo vanhentunut.

Ylilääkäri tuomittiin 50 päiväsakkoon, joista hänen tuloillaan kertyy maksettavaa 5850 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme