Mainos
Mainos

Ylilääkärille tuomio potilastietojen vuotamisesta

Hyvinkääläinen lääkäri on tuomittu virkasalaisuuden rikkomisesta 15 päiväsakkoon. Hyvinkään käräjäoikeus totesi miehen toimittaneen potilastietoja Kansaneläkelaitokselle ilman pyyntöä ja ilman potilaan lupaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Hyvinkään sairaalan neurologian ylilääkäri kiisti oikeudessa rikoksen. Hän vetosi käytäntöön ja haluun varmistaa tiedonkulku keväällä 2009, kun Hyvinkään sairaalan vammaista potilasta oltiin siirtämässä yliopistosairaalan vastuulle.

Käräjäoikeuden mielestä lääkärin ja varsinkin ylilääkärin pitää tietää, ettei potilastietoja saa luovuttaa sivulliselle ilman potilaan kirjallista suostumusta. Lääkärin teko rikkoi potilaan yksityisyyttä ja luottamusta potilastietojen salassa pysymiseen niin pahoin, ettei häntä voinut jättää rangaistuksetta.

Tuomiota lievensi se, että Kela olisi pyytäessään saanut samat tiedot. Sakot tekevät lääkärin tuloilla 810 euroa. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan potilaalle tuhat euroa kärsimyskorvausta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme