Mainos
Mainos

Aasian taloudesta hätähuutoja

Kaakkois-Aasian maiden valtionpäämiehet ja pääministerit kehottivat maanantaina Yhdysvaltoja, EU-maita ja Japania kiireisiin toimiin Kaakkois-Aasian valuuttakriisin taltuttamiseksi.

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin huippukokouksessa todettiin myös, että tarvitaan maailmanlaajuisia toimia tilanteen vakauttamiseksi valuuttamarkkinoilla.
Maiden yhteisessä julkilausumassa painotettiin lisäksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n keskeistä roolia vakauden palauttamisessa Kaakkois-Aasiaan.

Aseanin jäsenmaiden poliittiset johtajat ovat koolla Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa. Mukana ovat yhdeksän jäsenmaan lisäksi Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean edustajat. Aseaniin kuuluvat Brunei, Burma, Indonesia, Laos, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto kertoi Kaakkois-Aasian maiden johtajien kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen olevansa yllättynyt valuuttakriisin syvyydestä.
-Aasian valuuttakriisi on paljon vakavampi kuin olin uskonut, Hashimoto sanoi.

Kiina ilmoitti maanantaina olevansa valmis osallistumaan entistä suuremmalla panoksella kriisin selvittelyyn. Kiina asettaa etusijalle maan oman taloudellisen kehityksen, mutta Kiinan taloudellinen kehitys on kiistatta sidoksissa Kaakkois-Aasian maiden taloudelliseen tilanteeseen, ulkoministeriön edustaja Shen Guofang totesi.

Aseanille tulevaisuudet suuntaviivat

Aseanin johtajat julkistivat myös maanantaina järjestön tulevaisuudennäkymät ensi vuosisadalle. Seitsensivuisessa asiakirjassa peräänkuulutetaan suurempaa taloudellista integraatiota Aseanin sisällä ja korostetaan järjestön roolia pyrkimyksissä kohti rauhaa ja oikeudenmukaisuutta Aasiassa ja koko maailmassa.
Tulevaisuusraportti hahmottelee "puhtaan ja vihreän" Aseanin, jonka jäsenmaat luovat yhteiset säännöt alueellisten ongelmien, mm. saasteiden, huumekaupan ja naisilla ja lapsilla käytävän kaupan ja salakuljetuksen torjumiseksi.

Kokouksen isäntä, Malesian pääministeri Mahathir Mohamad valitti maanantaina tiedotustilaisuudessa maapallon vaurauden epätasaista jakautumista. Ensi vuosisadan tulisi Mahathirin mukaan olla pian päättyvää vuosisataa oikeudenmukaisempi ja kaikki voitava tulisi tehdä sen eteen, että rikkaudet jakautuisivat tasaisemmin.

Mahathirilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksei tulevaisuusraportissa mainita demokratiaa ja ihmisoikeuksia.
-Ei ole mahdollista, että kaikki asiat mainittaisiin erikseen, erityisesti ne joita pidämme itsestäänselvyyksinä, hän vastasi.

Indonesian presidentti Suharto, joka on viime aikoina ollut varsinaisessa pyörityksessä maan taloudellisten vaikeuksien vuoksi, on terveydellisistä syistä perunut osallistumisensa kokoukseen. Suharton poisjäänti antoi pontta arvailuille, joiden mukaan presidentin terveydentila on huonompi kuin on annettu ymmärtää.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme