Mainos
Mainos

Ahtiala: Emu johtaa liittovaltioveroon

Kansantaloustieteen professori Pekka Ahtiala Tampereen yliopistosta laskee, että rahaliitto Emu tarvitsee liittovaltion verotusta tasaamaan jäsenmaiden erilaisia suhdannevaihteluita.

Ahtialan mukaan Emu on keskeneräinen ja nykymuodossaan sillä voi olla liittoa hajottavia vaikutuksia.
-Emu saattaakin olla federalistien Troijan hevonen. Kun kohdataan ylipääsemättömiä ongelmia, liittovaltio verotusoikeuksineen tulee pelastuksena, vaikka EU-kansalaisten enemmistö vastustaakin sitä. Ahtialan mukaan rahaliitossa maa menettää kaksi talouspolitiikan välinettä: raha- ja valuuttakurssipolitiikan.

Finanssipolitiikkaa rajoittavat Emun lähentymiskriteerit. Välineiden menetys tulee kriittiseksi, kun ns. epäsymmetriset häiriöt kohtaavat unionia. Tämä on erityisen merkityksellistä Suomelle, jonka viennistä 80 prosenttia on suhdanneherkkiä metsäteollisuuden tuotteita ja investointitavaroita.

EU-mailla on paljon vähemmän hinta- ja palkkajoustoa, niiden työmarkkinat ovat paljon jäykempiä ja työvoima huonommin liikkuvaa kuin Yhdysvalloissa. Silti Emussa ei ole vastinetta sille talousmekanismille, joka Yhdysvalloilla on liittovaltion tuloveron ja sosiaaliturvaohjelmien muodossa. Kuitenkin Yhdysvalloilla on suuria vaikeuksia epäsymmetristen häiriöiden kohdatessa maata.
-Koska rahaliitto on käytännössä lähes peruuttamaton askel, tämä kysymys pitäisi ratkaista ennen kuin liitto toteutuu, Ahtiala tähdentää.

Ahtiala on laatinut Emun vaikutuksista raportin Kansantaloudelliselle aikakauskirjalle.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme