Mainos
Mainos

Amer ostamassa Suunnon

Amer on tehnyt julkisen ostotarjouksen Helsingin pörssissä noteeratun Suunnon kaikista osakkeista. Samalla Amer ilmoitti jo hankkineensa runsaan neljänneksen Suunnon osakkeista. Ostotarjouksen kokonaisarvo on 56 miljoonaa euroa eli 333 miljoonaa markkaa. Tarjous edellyttää, että vähintään 90 prosenttia osakkeista edustavat osakkeenomistajat hyväksyvät tarjouksen. Amerin toimitusjohtajan Roger Talermon mukaan Amer voi halutessaan toteuttaa ostotarjouksen, vaikka sen saavuttama omistusosuus jäisi alle 90 prosentin.

Tavoitteena on, että Suunnosta tulee Amerin tytäryhtiö vuoden loppuun mennessä. Talermon mukaan Amer on Suunnossa kiinnostunut erityisesti yhtiön urheiluelektroniikan tuotekehitysosaamisesta sekä Suunnon tuotemerkeistä. Hänen mielestään Suunnolla on Amerin osana paremmat kehitysmahdollisuudet ja laajemmat markkinointi- ja jakelukanavat kuin itsenäisenä yhtiönä.

Amer tarjoaa Suunnon osakkeista 10,0 euroa osakkeelta. Tarjous on 39 prosenttia korkeampi kuin Suunnon kolmen kuukauden kaupankäyntipainotettu pörssikurssi, joka oli 7,19 euroa, kertoi Amerin talousjohtaja Pekka Paalanne. Suunnon osakkeen päätöskurssi oli torstaina 8,75 euroa. Kaupankäynnissä alin kurssi oli 8,75 euroa ja korkein 8,90 euroa. Suunnon vuoden korkein noteeraus on 8,95 euroa ja alin 5,51 euroa.

Amer maksaa 10 euroa osakkeelta

Amer ilmoitti tänään ostaneensa tarjoushintaan eli 10,0 eurolla kappaleelta 26,3 prosenttia Suunnon osakkeista. Paalanteen mukaan osakkeet hankittiin välittäjän kautta, mutta hän ei halunnut kertoa myyjiä. Suunnon vt. toimitusjohtaja Heikki Kunnas kieltäytyi kommentoimista Amerin tarjousta. Suurimmilla osakkeenomistajilla on yhteensä noin puolet Suunnon osakkeista. Sadan suurimman omistajan osuus kaikista osakkeista on vajaat 93 prosenttia. Ulkomaisessa omistuksessa Suunnosta on noin kymmenen prosenttia. Suunnolla on 700 rekisteröityä osakkeenomistajaa.

Suunnon kolme päätoimialaa ovat retkeilyvälineet, sukellus- ja veneurheilutuotteet ja elektroniikkatuotteet. Tuotannollista toimintaa Suunnolla on Suomessa, Kanadassa ja Maltalla. Lisäksi sillä on myyntiyhtiöitä viidessä maassa Suomen ulkopuolella. Suunnon liikevaihto oli viime vuonna 378,5 miljoonaa markkaa ja liikevoitto 15,0 miljoonaa markkaa. Yhtiön voitto oli 3,2 miljoonaa markkaa. Osakekohtainen tulos oli 0,41 markkaa ja oma pääoma osaketta kohti 18,76 markkaa. Amerin liikevaihto oli viime vuonna 4432 miljoonaa markkaa, liikevoitto 133 miljoonaa markkaa ja voitto 1,o miljoonaa markkaa. Amerin tase oli 3533 miljoonaa markkaa, mistä omaa pääomaa oli 2036 miljoonaa markkaa ja vierasta pääomaa 1481 miljoonaa markkaa.

Suunnon osakkeiden myyjät ovat ilmeisesti yhtiön suuria kotimaisia omistajia. Myydyn osakemäärän perusteella ne voisivat olla Merita-pankki, Ilmarinen, Sampo ja Kuntien Eläkevakuutus. Suurin omistaja Stimato ei liene ollut myyjien joukossa, sillä se omistaa yksin 22,8 prosenttia yhtiöstä. Tammikuun lopussa Suunnon suurimmat rekisteröidyt osakkeenomistajat olivat Stimato Oy 22,8 prosenttia, Ilmarinen 7,6 prosenttia, Sampo 5,1 prosenttia, Kuntien eläkevakuutus 5,0 prosenttia, Palkki-yhtymä 3,7 prosenttia, Pohjola 2,8 prosenttia, Henki-Sampo 2,6 prosenttia, Arto Ilmari 2,5 prosenttia, Yritys-Sampo 2,4 prosenttia ja sijoitusrahasto Evli-Select 2,0 prosenttia.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme