Mainos

Analyytikko Fortumista: Ei hyvältä näytä

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoo, että Fortum, Outokumpu ja SRV tekivät itsenäisesti Fennovoimaa koskevat päätöksensä. 

-Keskusteluja on käyty, mutta jokainen yhtiö tekee omat ratkaisunsa, Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa. 

Kaikki eivät ole vakuuttuneita ratkaisujen itsenäisyydestä.  
Inderesin analyytikko Antti Viljakainen arvioi, että Fortumin ratkaisu on täysin linjaton sen kanssa, mitä yhtiö on viestinyt aiemmin. 

-Eihän se missään tapauksessa näytä hyvältä, Viljakainen sanoo.  

Fortum on tähän saakka pitänyt ehtona osallistumiselle Fennovoima-hankkeeseen sitä, että venäläinen Gazprom myy Karjalan ja Kuolan vesivoimalat yhtiölle. Vesivoimalat olisivat Fortumille paljon arvokkaampi sijoitus kuin Fennovoima.  

Viljakaisen mukaan Fortum on menettänyt nyt neuvotteluasemansa täysin. Helsingin yliopiston professori Veli-Pekka Tynkkynen on samaa mieltä.  

-Olisin yllättynyt, jos Fortumin vesivoimakauppa nyt toteutuisi, Tynkkynen arvioi.  

Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen ei halua tarkemmin eritellä syitä siihen, miksi Fortum luopui aiemmasta linjastaan.   

Karttinen ei halua kommentoida, onko maan hallituksesta oltu yhteydessä Fortumiin Fennovoima-hankkeen tiimoilta. Hän korostaa, että päätös Fennovoimaan osallistumisesta on puhtaasti yhtiön oma asia.  

-On luonnollista, että tarvittavat tausta-analyysit on tehty, mutta meidän päätöksemmehän tämä on, Karttinen sanoo.  
  

SRV pääsee projektinjohtajaksi  
  

Fortum osallistuu Fennovoimaan 6,6 prosentin osuudella. Teräsyhtiö Outokumpu nostaa omistustaan 1,8 prosenttiyksiköllä 14,1 prosenttiin. Rakennusyhtiö SRV tulee mukaan uutena 1,8 prosentin osuudella.  

Outokumpua ja SRV:tä on tuskin tarvinnut suostutella paljoa.  
SRV nousee projektinjohtajaksi Hanhikiven voimalatyömaalla.

Vähintään yhtä tärkeätä on, että sopimuksella lienee myönteinen vaikutus SRV:n mittaviin hankkeisiin Venäjällä.  

-Kyseessä on yhtiön historian kannalta erittäin merkittävä sopimuskokonaisuus, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.  
Outokumpu suurena energiankäyttäjänä oli puolestaan aloitteentekijöitä koko Fennovoima-hankkeessa.   

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot