Mainos
Mainos

Anniskella saa ruoattakin

Ravintolat voivat saada edelleen anniskelulupia, vaikka tarjolla ei olisikaan ruokaa. Sosiaali- ja terveysministeriö on luopunut ruokatarjoilupakosta anniskeluluvan ehtona. Sen sijaan alan koulutus ja vakavaraisuus ovat luvan ehtoina.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut maaliskuun puolivälissä voimaan tulevan päätöksen alkoholijuomien anniskeluluvan myöntämisestä ja anniskelutoiminnasta.

Alun perin anniskelulupaan aiottiin kytkeä keittiöpakko. Myöhemmin vaatimusta lievennettiin asiakkaan oikeudeksi saada ruokaa sinä aikana, kun alkoholia tarjoillaan, sanoo hallitussihteeri Pentti Wavela.

Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen (vas.) katsoi kuitenkin, että ruokailumahdollisuutta ei ole tarpeen säädellä viranomaispäätöksin.

Julkisessa keskustelussa puhuttiin Wavelan mukaan jossain vaiheessa myös ruoan tilaamispakosta, mutta sellaista ei missään vaiheessa ole edes suunniteltu kytkettäväksi alkoholitarjoilun ehdoksi.

Valvonta kitkemään harmaata taloutta

Lupapolitiikkaa oli syytä tarkentaa ministeriön päätöksellä, koska vuonna 1995 voimaan tulleen alkoholilain jälkeen lupaehdot eivät olleet missään selkeästi kirjattuina. Monopoliyhtiöllä oli aikanaan omat ohjeensa.

Nyt annetun päätöksen mukaan anniskeluluvan hakijoiden taloudelliset taustat ja toimintamahdollisuudet tarkastetaan. Näin pyritään ehkäisemään ravintola-alalle pyrkivää harmaata taloutta.

Anniskeluluvan saamiseksi ravintolassa on oltava riittävästi ravintola-alan koulutuksen saanutta henkilökuntaa asiakaspalvelun hoitamiseen. Myös ravintoloitsijoiden omalle ammattitaidolle asetetaan selkeämmät vaatimukset.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme