Mainos
Mainos

Applen mätkyjen uskotaan lietsovan julkista keskustelua veronkierrosta – miten käy Applen julkisuuskuvan?

Applen veromätkyt vaikuttavat eniten siihen, että julkinen keskustelu veronkierrosta muuttuu kiivaammaksi, sanoo Keskuskauppakamarin verojohtaja Ann-Mari Kemell.

Kemellin mukaan päätös tuskin vaikuttaa Suomen verolainsäädäntöön, sillä Suomessa verolainsäädännön hyväksyttävyyden arviointi valtiontukien kannalta kuuluu jo normaaliin lainsäädäntötyöhön.

Myös EU:ssa on jo käynnissä projekteja, joilla aggressiivista verosuunnittelua pyritään hillitsemään.  

Analyytikot: Veromätkyt imagokysymys

Analyytikkojen mukaan jättimäiset lisäverot eivät horjuttaisi teknologiajätti Applen kannattavuutta.

Ei kuitenkaan ole varmaa, että suuryritys joutuu mätkyt maksamaan, sillä se aikoo valittaa komission päätöksestä.  

13 miljardin euron lisäverot pitää komission mukaan maksaa Irlantiin, jonne Apple on siirtänyt pääkonttorinsa ainakin muodollisesti. Myös Irlanti aikoo valittaa komission päätöksestä.

Kevyellä yritysverotuksella ulkomaisia sijoituksia houkutteleva Irlanti kiistää, että Applen saama verokohtelu olisi ollut niin lievää, että se on ollut laitonta yritystukea.

Analyytikot arvioivat, että verokiista saattaa naarmuttaa Applen imagoa. Kaliforniassa rakennettu suuryhtiö voi asiantuntijoiden mukaan saada maineen, että se kiertää ahneesti veroja.  

Applen osakkeen arvo putosi vain lievästi EU-komission julkaistua päätöksensä.  Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme