Mainos
Mainos

Applen suunnitelma - iPhone kuvaamaan salaa murron yhteydessä

Apple on suunnittelemassa ns. tappokytkintä murretuille iPhone-älypuhelimilleen. Yhtiö on hakenut patenttia keinoille suojata automaattisesti iPhonen omistajia varkailta ja muilta asiattomilta käyttäjiltä. Apple perustelee patenttihakemustaan sanoen, että se on suunniteltu puhelimen käyttäjän etujen mukaisesti.

Applen hakemus patenttia varten julkistettiin viime viikolla. Siinä kuvaillaan mm. hakkeroinnin ja sim-kortin poiston tunnistaminen, jonka avulla voidaan suunnata toimia puhelimen käyttäjää vastaan. iPhonen kamera voidaan esimerkiksi aktivoida salaa ja sillä voidaan ottaa kuva, johon liitetään paikkatiedot. Otetun kuvan ohella puhelimessa olevat arkaluontoiset tiedot voitaisiin ladata palvelimelle ja tämän jälkeen ne poistettaisiin puhelimesta.

Asia ei kuitenkaan ilahduta kaikkia iPhonen käyttäjiä. Järjestelmän avulla Apple voisi nimittäin estää käyttäjiä poistamasta iPhonen toimintaa rajoittavia operaattori- ja ohjelmistolukituksia. Ohjelmisto- ja operaattorilukituksen poisto tuli lailliseksi Yhdysvalloissa viime kuussa.

The Register arveleekin verkkosivuillaan, että Applen patenttihakemuksen todellinen tarkoitus on itsekkäämpi, kuin käyttäjien puhelimien suojeleminen.

- Ensinnäkin järjestelmän saama väärä hälytys saattaisi aktivoida vakoilukameran juuri kun käyttäjä on vaikkapa kylvyssä. Mutta teknologia vaikuttaa Orwellmaiselta toisellakin tapaa: Se nimittäin antaa Applen johtajalle Steve Jobsille kumppaneineen keinot ryhtyä vastatoimiin, jos iPhonea ei käytetä heitä miellyttävällä tavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme