Mainos

Arvopaperikaupan lainsäädäntö uusitaan

Suomen arvopaperikauppaa säätelevät lait uudistetaan. Valtiovarainministeriö käynnisti tänään arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksen avaamalla uudistustarpeita koskevan lausuntokierroksen. Lausuntokierros päättyy syyskuun lopussa.

- Arvopaperimarkkinalain ja muun arvopaperilainsäädännön uudistamisen jatkotyöstä ja aikataulusta päätetään lausuntoyhteenvedon laatimisen jälkeen, kertoo erityisasiantuntija Jyrki Knuutinen.

Ministeriö lähetti rahoitusmarkkinoiden toimijoille kommentoitavaksi rahoitusmarkkinaosastonsa muistion arvopaperimarkkinalain uudistamistarpeista. Lakiuudistuksen lähtökohtana on Knuutisen mukaan toimintaympäristön muuttuminen ja arvopaperimarkkinoiden kansainvälistyminen ja kehittyminen.

Nykyinen arvopaperimarkkinalaki säädettiin aivan toisenlaisessa tilanteessa vuonna 1989. Silloin Suomen arvopaperimarkkinoiden keskeiset toimijat, arvopapereiden liikkeeseenlaskijat, arvopaperivälittäjät ja arvopaperipörssi olivat kansallisia eikä Suomi ollut Euroopan unionin jäsen.

Lain voimaantulon jälkeen Euroopan unionissa on tapahtunut laaja arvopaperimarkkinoiden ja sääntelyn yhdentyminen. Nykyisin ulkomaisten sijoittajien, sijoitustuotteiden ja sijoituspalvelujen tarjoajien osuus Suomen arvopaperimarkkinoilla on huomattavan suuri. Arvopaperimarkkinoiden kansainvälinen toimintaympäristö ja harmonisoitu sääntely EU:ssa asettavat samalla rajoitteita kansallisen sääntelyn uudistamiselle.

Uudistuksella pyritään valtiovarainministeriön mukaan kansallisten toimijoiden kilpailukyvyn, monipuolisen palveluntarjonnan ja arvopaperimarkkinoilta saatavan rahoituksen saatavuuden edistämiseen Suomessa. Lainsäädäntöä pyritään myös selkiyttämään. Uudistuksen yhteydessä arvioidaan lisäksi sääntelyhierarkiaa, itsesääntelyn roolia, lain rakennetta sekä kirjoittamistapaa.

Suomalaiset arvopaperimarkkinat ovat muistion mukaan voimakkaasti riippuvaisia kansainvälisten markkinoiden kehityksestä. Kansainvälistyminen ja markkinoiden yhdentyminen lisäävät lähitulevaisuudessa sekä harmonisoinnin että tehostamisen tarvetta. Lakiuudistuksen valmistelussa ministeriö ei löytänyt suuria sääntelyn sisältöön ja ulottuvuuteen liittyviä muutostarpeita.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot