Mainos
Mainos

Asfalttikartellin vahingoista päätös aamupäivällä

Helsingin käräjäoikeus antaa aamupäivällä päätökset Suomen suurimmassa vahingonkorvauksia koskevassa oikeudenkäynnissä.

Kyse on isosta periaatteellisesta asiasta, josta nyt saadaan alioikeuden ratkaisu.

40 kuntaa ja valtio hakevat yhteensä yli 120 miljoonan euron korvauksia seitsemältä asfalttikartelliin osallistuneelta yhtiöltä.

Korkein hallinto-oikeus katsoi vuonna 2009, että Suomessa toimi valtakunnallinen asfalttikartelli vuosina 1994-2002.

Suurimmat korvausvaatimukset kohdistuvat Lemminkäiseen. Se pitää vaihingonkorvauskanteita perusteettomina. Sen mukaan KHO:n kartellipäätös ei merkitse sellaisenaan, että asfalttialan yhtiöt olisivat aiheuttaneet tilaajille vahinkoa.

Korvauskanteita ovat saaneet myös Skanska Asfaltti, Rudus Asfaltti, Super Asfaltti, SA-Capital, NCC Roads, Interasfaltti sekä VLT Tradingin konkurssipesä.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että kartellit nostavat hintoja keskimäärin 20 prosenttia.

Käräjäoikeudessä keskimääräinen arvio ei riitä. Tarvitaan näyttöä tai vahvaa arviota kartellin aiheuttamasta ylihinnoittelusta ja erikseen jokaisesta urakasta. 

Korvausoikeudenkäyntiä on istuttu valmisteluineen liki kaksi vuotta. Jos päätöksistä valitetaan, edessä voi olla jopa 10 vuotta jatkuva käräjöinti ylemmissä oikeusasteissa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot