Mainos
Mainos

Asiantuntija: Inflaatio ei syö palkankorotuksia

Palkansaajain tutkimuslaitoksen johtajan Jaakko Kianderin mukaan alkuvuodesta kiihtynyt inflaatio ei syö kokonaan syksyn palkankorotuksia.

Ruoan ja bensiinin hinnan korotukset nostivat inflaation tammikuussa jo 3,8 prosenttiin. Kiander arvioi Huomenta Suomen haastattelussa inflaation kuitenkin hidastuvan vuoden loppuun mennessä.

Päällimmäisinä inflaatioon vaikuttavat Kianderin mukaan ulkomailta tulevat tekijät, kuten öljyn hinnannousu ja elintarvikkeiden raaka-aineiden kallistuminen. Niin kutsuttua kotimaista inflaatiokierrettä ei vielä ole.

"Edessä hyvät ajat"

Huoli kiihtyvästä inflaatiosta leviää euromaissa. Euroopan keskuspankki EKP laski viime viikolla euroalueen talouden kasvuennustetta ja nosti inflaatioennustetta.

Euroalueen talous kasvaa uuden ennusteen mukaan tänä vuonna 1,7 prosenttia ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Kasvu on 0,3 prosenttiyksikköä aiemmin ennustettua hitaampaa.

- Talousennusteet ovat koko ajan menneet uusiksi. On jouduttu vetämään hieman alaspäin, Kiander summaa.

- Suomen osalta nämä luvut ovat kuitenkin edelleen melko hyviä. Siinä mielessä voi sanoa, että hyvät ajat ovat edelleen edessä, hän rauhoittelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme