Mainos
Mainos

Asiantuntija lyttää Caruna-kaupan HS:lle: Hallitus teki ison virheen

Hallitus teki suuren virheen salliessaan sähkönsiirtoverkon myymisen yksityiselle yritykselle, sanoo Suomen johtava kilpailuoikeuden asiantuntija Petri Kuoppamäki.

Aalto-yliopiston professori arvioi asiaa Helsingin Sanomille.  

Valtion energiayhtiö Fortum myi sähkönsiirrosta vastaavan yhtiönsä Carunan pääosin ulkomaisille sijoittajille vuonna 2014. Poliitikot ovat sittemmin kiistelleet siitä, kenen vastuulla kauppa oli.

Sähkönsiirrossa on kyse niin sanotusta luonnollisesta monopolista, joka tarjoaa välttämättömyyshyödykettä. Kuoppamäki painottaa, että luonnollista monopolia ei pidä koskaan yksityistää.  

Luonnollinen monopoli tarkoittaa asetelmaa, jossa monopoli ei ole syntynyt lainsäädännöllä. Sähkönsiirtoon se syntyi, koska Suomeen ei ole järkevää eikä taloudellisesti mahdollista rakentaa rinnakkaista siirtoverkkoa.  

Sähkönsiirron yksityistäminen nousi otsikoihin, kun Caruna-yhtiö ilmoitti roimasta kuluttajahintojen korotuksesta. Yhtiö on perustellut päätöstä suunnitelmillaan isoista investoinneista siirtoverkkoon.  

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on huomauttanut kaupan olleen entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok.) valmistelussa. Vapaavuori piti syytöksiä halpamaisina ja sanoi, että kauppa oli silloisen kehitysministerin Pekka Haaviston (vihr.) valmistelussa.

Myös entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on kommentoinut kohua. Kataisen mukaan myyntipäätös oli Fortumin oma, eikä hallitus puutu valtion osaomistamien yhtiöiden toimintaan.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot