Mainos

Asiantuntija: Suomalaispankkien tilanne vielä hyvä

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Pohjola-konsernin toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen toppuuttelee Yhdysvaltain pankkien tekemien stressitestien saamaa huomiota.

Viime yönä julkistettujen yhdysvaltalaisten suurpankkien stressitulokset paljastivat, että 19 suurimmasta pankista 10 joutuu keräämään lisää pääomaa 75 miljardia dollaria, jotta ne selviäisivät heikentyvästä taloustilanteesta.

- Stressitestit ovat osa pankkien pääomasuunnittelua, niitä tehdään jatkuvasti Suomessakin. Tämä USA:n stressitesti on saanut valtavan huomion. Se ei ole mikään takuu, se vain kartoittaa tilannetta, Silvennoinen selventää.

-Testin tarkoituksena on saada selville, että jos pankkien toimintaolosuhteet tulevaisuudessa muuttuvat kansantalouden näkökulmasta, markkinat muuttuvat, tai jos asiakkaiden tilanne muuttuu, niin mikä on näiden muutosten vaikutus pankkien vakavaraisuuteen.

Silvennoisen mukaan testeihin ei ole mitään yhtä oikeaa vastausta, vaan kyseessä on jatkuvasti elävä prosessi, jonka avulla paremmin ymmärretään tulevan rahoituksen tarve.

"Tulos on rohkaiseva"

-Se (75 miljardia dollaria eli noin 50 miljardia euroa) on itse asiassa aika pieni summa. Tulkintani mukaan tulos on pikemminkin rohkaiseva kuin huolestuttava. Ensireaktio on se, että luottamus on kasvussa.

Myös suomalainen pankkisektori voi ainakin toistaiseksi hyvin, vaikka eilenkin kerrottiin yhä synkkenevistä talousnäkymistä.

- Suomalaisen pankkisektorin tilanne on edelleen hyvä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö olisi tietoisia tulevista uhista. On aikalailla selvää, että luottotappioiden määrä pankkisektorilla jatkaa kasvuaan. Todennäköisesti vuosi 2010 on pahempi kuin tämä vuosi, Silvennoinen pohtii.

Silvennoisen mielestä olisi hyvä jos stressitestejä tehtäisiin useamminkin. Hän arvelee, että myös suurimmat eurooppalaiset pankit tulevat stressitestien piiriin viranomaisten aloitteesta.

Monikansallisten pankkien valvonta on kuitenkin haasteellista, ja Silvennoisen mukaan valvonnan pitäisi esimerkiksi EU-tasolla yhtenäistyä.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista ja Pohjola-konsernin toimitusjohtaja Mikael Silvennoisen haastattelu (Huomenta Suomi 8.5.2009)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot