Mainos
Mainos

Asiantuntijat ihmeissään lyhennysvapaabuumista – "ylimääräiset rahat tuhlataan leveään elämään"

Suomalaiset ovat tarttuneet hanakasti asuntolainojen lyhennysvapaisiin. Näyttävän kampanjan aloitti Osuuspankki, jonka asiakkaista jo 69 000 kotitaloutta hyödyntää lyhennysvapaata. OP:n tarjous päättyy toukokuun lopulla.

Lyhennysvapaita hyödyntäessään kotitalous ei lyhennä lainaansa, vaan maksaa pankille vain lainan korkokulut.

Osuuspankin lisäksi muissakin isoissa pankeissa lyhennysvapaiden suosio on kasvanut. Lyhennysvapaiden ansiosta suomalaiseen kulutukseen on jo jäänyt arviolta noin 400 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Kaikissa pankeissa ilmiötä ei pidetä hyvänä.

– Uskoisin, että ylimääräiset rahat menevät Kreikan-matkoihin ja arjessa kalliiseen ruokaan, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

Luottoluokittaja Moody's on varoittanut, että pankkijärjestelmän riskit kasvavat, jos lyhennysvapaat lainat yleistyvät Suomessa.

Kokeneena asuntoluotottajana Hypon Pauna muistuttaa, että pelissä on suomalaisten pankkien luottoluokitus ja sitä kautta pankkien hankkiman rahan hinta.

– Tämä ilmiö on nostattanut kansainvälisten luottoluokittajien kulmakarvat pystyyn. Luottoluokittajia kiinnostaa, ollaanko Suomessa luopumassa erinomaisesta vahvuudestamme, jossa asuntolainoja lyhennetään, Pauna sanoo.

Myös Handelsbankenin Suomen-johtaja Nina Arkilahti suhtautuu kriittisesti lyhennysvapaiden isoon kysyntään.

– Kun korot ovat alhaalla, silloin ei kannattaisi siirtyä lyhennysvapaisiin, vaan isoja lainoja on nyt oikein hyvä ajankohta lyhentää, Nina Arkilahti sanoo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot