Mainos
Mainos

Asiantuntijat: Windfall-vero ei nostaisi sähkölaskua

Sähköyhtiöiden niin sanottujen windfall-voittojen kohtalo on hallitukselta yhä ratkaisematta.

Keskusteluun pani vauhtia elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.), joka arvioi, että kolmen vuoden takainen veromalli olisi käyttökelpoisin tapa windfall-voittojen suitsimiseksi.

Keskustan ja Kokoomuksen kädenvääntöön asiantuntijalausuntoja antaneet tutkijat pitävät veroa toteuttamiskelpoisena.

- Niin kun nimi sanoo windfall-voitto on ansiotonta voittoa. Ydin- tai vesivoima ei ole sinänsä tehneet mitään ansaitakseen sitä, jolloin se voitaisiin myös verottaa pois ilman, että sähkömarkkinoiden tehokkuus kärsii, Helsingin yliopiston ympäristötaloustieteen professori Markku Ollikainen arvioi.

Keskustan ja Kokoomuksen kädenvääntöön asiantuntijalausuntoja antaneet tutkijat pitävät veroa toteuttamiskelpoisena. Eikä sen teoriassa pitäisi nostaa kuluttajan sähkölaskua.

- Jos Fortum tai Vattenfall yrittäisivät pyytää korkeampaa hintaa kuin tukkumarkkinoille tullut hiililauhdevoimala, ei kukaan ostaisi sitä. Yksinkertaisesti ostajaa ei löytyisi, Ollikainen pohtii.

Katso Matti Toivosen juttu (Kymmenen uutiset 16.3.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme