Mainos
Mainos

Asuminen ja elintarvikkeet kallistuivat

Kuluttajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun 1,5 prosenttia. Inflaatio oli sama myös toukokuussa. Kuukaudessa hinnat nousivat 0,2 prosenttia.

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat vuodessa 3,2 prosenttia. Tämä johtui ennen kaikkea hedelmien ja vihannesten hintojen noususta. Asuminen, lämpö ja valo kallistuivat 2,3 prosenttia. Asumisen kallistumiseen vaikuttivat eniten asuntojen hintojen ja vuokrien nousu. Asumisen ja elintarvikkeiden kallistuminen selittää inflaatiosta kaksi kolmasosaa.

Myös valmismatkat, julkinen liikenne sekä alkoholijuomien ravintolahinnat kallistuivat. Inflaatiota hillitsivät eniten lainojen leimaveron poistuminen, matkapuheluiden ja -puhelimien halpeneminen sekä asuntolainojen korkojen lasku.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan Suomen inflaatio oli toukokuussa sama kuin EU-maiden keskiarvo, eli 1,6 prosenttia. Hitain inflaatio, 1,0 prosenttia, oli Itävallassa ja Ranskassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme