Mainos
Mainos

Asumisoikeusasunnot vaakalaudalla

Suuren suosion saaneiden asumisoikeusasuntojen tuotanto on vaarassa supistua rajusti. Leikkaukset saattavat vaarantaa koko asumisoikeusjärjestelmän toimivuuden.

Vuokralla asumisen ja oman asunnon välimaaston sijoittuvan asumismuodon suosio on korkeammalla kuin koskaan. Jonossa on yksin pääkaupunkiseudulla 30 000 halukasta.

Asuntojen tarjonta on silti supistumassa. Hankkeita lainoittava Valtion asuntorahasto kiristi muutama viikko sitten neliöhintarajojaan, mikä laittaa rakennuttajat tiukille, varsinkin kun rakennuskustannukset ovat nousseet. Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön toimitusjohtaja Eero Saastamoinen kertoi MTV3:n uutisille, että jäihin on joutumassa useita kohteita.

Valtion asuntorahastosta muistutetaan, että neliöhintarajojen lasku koskee kaikkea valtion tukemaa asuntotuotantoa. Asumisoikeustoiminnan ei uskota kärsivän supistuksista.

Uuden asumimuodon juurtumista kuvaa hyvin se, että asumisoikeus kelpaa lainan vakuudeksi. Suomen Rahatiedon tutkimuksen mukaan vakuusarvo liikkuu 60 ja 100 prosentin välillä. Asumisoikeuden ostaja voi näin hankkia osuutensa lähes kokonaan lainarahalla.
(MTV3/Pekka Nykänen)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme