Mainos
Mainos

Asuntolainakatolle vihreää valoa Vapaavuorelta

Lakisääteinen asuntolainakatto saattaa sittenkin edetä jo tällä vaalikaudella. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo tilanteen muuttuneen, kun myös pankkisektori ja Finanssialan keskusliitto (FK) nyt kannattavat ajatusta.

Viime keväänä hanke tyssäsi pankkien vastustukseen, eikä Vapaavuori silloin vienyt hanketta eteenpäin.

– Parhaillaan käydään hyvin intensiivisiä keskusteluja Suomen Pankin, valtiovarainministeriön ja FK:n välillä. Olen hyvin luottavainen sen suhteen, että siellä löytyy yhteinen ymmärrys siitä, miten tässä kannattaa mennä eteenpäin, Vapaavuori toteaa MTV Uutisille. 

Vapaavuoden mukaan osapuolet ovat selkeästi lähentyneet toisiaan neuvotteluissa. Vapaavuori uskookin, että yhteinen malli löytyy jo lähiviikkoina.

Hän ei itse halunnut ottaa kantaa eri mallien paremmuuteen.

FK julkisti tänään oman esityksensä lakiin kirjattavasta kiinteästä asuntolainakatosta. Sen mukaan pankit eivät saisi myöntää lainaa, joka ylittää 90 prosenttia vakuuden arvosta.

FK ei hyväksy aiempaa ehdotusta, jossa lainakaton korkeus olisi Finanssivalvonnan käsissä. FK:n toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mukaan mahdollisuus muuttaa enimmäisrajaa viranomaispäätöksellä aiheuttaisi kotitalouksille uuden epävarmuustekijän.

Ensiasunnon ostajille lainakatto olisi FK:n esityksessä lievempi, 95 prosenttia.

FK:n ehdotuksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme