Mainos
Mainos

Asuntolainojen halpamarkkinat saattavat olla pian ohi – korkojen kääntymisestä nousuun on jo viitteitä

Lainojen korkotaso on ollut viime vuosina historiallisen matalalla, mutta viitteitä muutoksesta on jo ilmassa, POP Pankkiliiton tasehallinnan ja rahoitusohjauksen johtaja Timo Hulkko kertoo.

– Yhdysvalloissa on jo käännytty korkojen noston puolelle ja euroalueella seurataan vähitellen perässä, Hulkko sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa tänään.

Korkotason nousu aiheuttaa huolta maksukykynsä kipurajalla lainaa takaisin maksavalle, sillä se voi nostaa esimerkiksi suuren asuntolainan hoitokustannuksia merkittävästi.

Hulkon mukaan asuntolaina tulisikin sorvata niin, ettei sen hoitamiseen kulu yli 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

– Muuten muuhun elämiseen jää niin vähän rahaa, ettei pitkällä aikavälillä arki toimi, vaikka se voisi tuntuakin siltä, että sitä muutaman vuoden jaksaa. Kun asuntolainat ovat 20- tai 25-vuotisia, niin ei se liian pitkälle viritettynä pelitä.

– Jos velkaa on monta kertaa enemmän kuin vuosittain käytettävissä olevia tuloja, se ei kestä minkäänlaisia häiriöitä, kuten työttömyyttä tai ylimääräisiä kustannuksia.

Vaikka korkotason nousu huolestuttaa, siihen on Hulkon mukaan osattu varautua pääosin hyvin.

– Vastuulliset luotonantajat, joita suomalaiset pankit kyllä ovat, ovat tuoneet sitä esille ja suojautumisia on kohtuullisen hyvin.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme