Mainos

Asuntovelka painaa yhä pahemmin harteita

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten ostokyky asuntojen suhteen on tipahtanut lamavuosien tasolle. Syynä on asuntojen hintojen nousu ja korkotason kohoaminen.

Suurimmat pankit ovat yhtä mieltä siitä, että suomalaisten kyky ostaa asuntoja on heikkenemässä. OP-Pohjola -ryhmän mukaan tyypilliset asuntolainan hoitokulut suhteessa nettopalkkaan ovat nousseet samalle tasolle kuin vuosina 1993-94 tai 1998-99.

Pari viikkoa sitten Nordea kertoi yhtäpitävästi, että ostokyky on vajonnut lamavuosien tasolle.

- Asunnon ostajat ovat pikkuisen tiukemmilla, mutta ei suuresti, OP-Pohjolan pääekonomisti Timo Lindholm rauhoittelee.

Vaikka tämän hetken ostokyky on heikompi pitkään aikaan, 1980-luvun lopun villeistä kasinotalouden vuosista ollaan kaukana. Nyt 60 neliön asunnon lainanhoitokulut ovat runsas neljännes keskimääräisestä nettopalkasta. 1988-89 kustannukset saattoivat olla jopa kolme neljännestä nettotuloista.

Lindholm arvioi, ettei palkkojen ostovoima heikkene enää ensi vuonna asuntomarkkinoilla. Tehtyjen tuloratkaisujen seurauksena palkat nousevat, mutta korot kääntyvät todennäköisesti laskuun, joten lainamenot eivät enää kasva suhteessa palkkoihin.

Suomalaisten kykyä ostaa asuntoja on heikentänyt tämän vuoden aikana asuntojen hintojen voimakas nousu sekä korkotason kohoaminen. Osuuspankit odottavat, että asuntojen hinnat nousevat ensi vuonna edelleen mutta hidastuvaa tahtia. Ennustehaarukka on 0-5 prosenttia. Vielä vuosi sitten asunnot kallistuivat 10 prosentin vauhtia.

Myös asuntokauppojen määrän kasvussa on osuuspankkien mukaan näkyvissä rauhoittumista.

Luottamus kysymysmerkki

Suurin kysymysmerkki asuntomarkkinoilla on kuluttajien luottamus, Lindholm arvioi.

Asuntokauppa hidastui elo-syyskuussa, jolloin asuntomarkkinoilla vallitsi eräänlainen mietintävaihe Yhdysvaltain asuntoluottokriisin aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Loka- ja marraskuun aikana asuntomarkkinat ovat palanneet normaaleiksi, Lindholm kertoi.

Kukaan ei voi varmuudella ennustaa, miten kuluttajien luottamus kehittyy. Jos Yhdysvaltain asuntoluottokriisin vaikutukset alkavat näkyä reaalitaloudessa, asunnon ostajat saattavat kääntyä hyvinkin varovaisiksi.

Viimeksi kuluneiden vuosien aikana suomalaisten käyttäytymistä asuntomarkkinoilla on leimannut rohkeus. Lainat ovat entistä suurempia ja maksuajat aiempaa pidempiä. Markkinoita ovat tukeneet alhaiset korot.

Riskien hajauttamista

OP-Pohjola muistuttaa, että asunto on edelleen turvallinen hankinta. Asuntoa ostaessa on kuitenkin hyvä miettiä riskien hajauttamista ajallisesti, mikä onnistuu etenemällä pikku hiljaa pienestä asunnosta isompaan.

Pankinjohtaja Mikko Hyttisen esimerkkilaskelman mukaan vuonna 1988 ensiasuntonsa ostaneen pariskunnan eteneminen vaiheittain 35 neliön yksiöstä 95 neliön perheasuntoon on kasvattanut perheen varallisuutta samaan aikaan, kun lainanhoitomaksut suhteessa tuloihin ovat pudonneet.

- Asumisura, joka alkoi murheellisissa merkeissä pahimpaan aikaan, tuotti ihan hyvän lopputuloksen, Hyttinen kehuu sijoittamista asuntoon.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot