Mainos
Mainos

Autoala laskee vuoden myyntiodotuksiaan

Autokauppa on alkanut tänä vuonna melko rauhallisesti. Kauppiaiden mukaan autokauppa on hidastunut jo viime kesästä lähtien ja kaupankäynnin hidastumisen vuoksi tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa.

Toimitusjohtaja Pentti Rantala Autoalan Keskusliitosta kertoo, että tämän vuoden myyntiarvioita joudutaan laskemaan alaspäin.

- Autoalalla vallitsee nyt taantuma, ei lama. Edellinen virallinen myyntiarvio tälle vuodelle oli 120 000 autoa. Uusi ennuste on alhaisempi, mutta en lähde vielä tarkempia lukuja spekuloimaan, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Rantala.

Rantala ei ole kuitenkaan pessimistinen tulevaisuuden suhteen. Hän muistuttaa, että Suomessa on läntisen Euroopan keski-iältään vanhin henkilöautokanta, ja kuluttajilla on suuri halu ostaa autoja.

- Yleinen taloudellinen tilanne toki herättää epävarmuutta. Uskon kuitenkin, että heti kun tulee jonkin verran hyviä uutisia, kääntyy autokauppa nousuun.

Autoalan yksi suurimmista haasteista on ollut viime vuoden alussa voimaan astunut autoveron muutos.

- Autoverouudistus on arvonalennuksena maksanut noin 200 miljoonaa euroa autoliikkeille. Kyllä se näkyy, ja autotehtaat ovat tiukilla, Rantanen sanoo.

Autojen ylituotanto maailmanlaajuista

Viime aikoina kuluttajia on houkuteltu auton ostoon erilaisilla kylkiäisillä. Auton ostajalle tarjotaan muun muassa bensalahjakortteja ja risteilyjä. Rantalan mukaan taustalla vaikuttaa autojen ylituotanto.

- Autojen ylituotantoa on maailmalla ollut jo pitkään ja tietenkin tuotantoa pyritään tehokkaasti myymään. Kampanjoita on ollut aina, mutta nyt niitä on toki enemmän.

Pankkien kiristyneet lainahanat vaikuttavat tällä hetkellä monella eri sektorilla. Autokaupassa luotto-ongelmat eivät Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan mukaan kuitenkaan näy.

- Mikäli kuluttaja haluaa ostaa auton, rahoitus järjestyy, vakuuttaa Rantanen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme