Mainos

Bioenergia tulevaisuutta polttoaineissa

TKK:n professori perää porkkanoita kuluttajien hyväksi. Myös kuluttajia tulisi palkita ympäristöystävällisempään energiaan siirtymisestä.

Huomenta Suomessa vieraillut Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund uskoo, että biopolttoaineita tullaan tekemään yhä enemmän biomassoista - hakkuujätteestä ja teollisuudelle kelpaamattomasta puusta. Lundin mukaan siihen vaikuttaa sekä ilmastonmuutos että öljyn saatavuus tulevaisuudessa

Hänen mukaansa runsas kolmannes, ehkä jopa puolet energiantuotannosta voitaisiin saada vanhoista bioenergiamuodoista, kuten teollisuuden jätevirroista. Lopulle kahdelle kolmannekselle on mietittävä muita, uusia energiamuotoja - esimerkiksi biokaasut ja tuulivoima.

Kuluttajat unohdettu

Peter Lundin mukaan Suomen rannikkoalueet ovat Euroopan parhaimmistoa tuulivoimaa ajatellessa, vaikka sekä Etelä-Suomi että saaristoalueet suljettaisiin pois suunnitelmista. Hänen mukaansa seitsemän prosenttia uusiutuvan energian lisätarpeesta voitaisiin korvata tuulienergialla.

Pientalopuolelle professori suosittelee maa- tai ilmalämpöpumppuja suoran sähkölämmityksen sijaan ja aurinkolämpöä ja vaikka hakekattilaa korvaamaan öljy lämmityksessä.

Professori Peter Lundin mielestä kuluttajat on unohdettu suomalaisessa energiapolitiikassa. Myös kuluttajia tulisi palkita siirtymisestä ympäristöystävällisempiin energiaratkaisuihin.

- Meidän porkkanat energiapolitiikassa Suomessa ovat aina menneet yritystukiin ja kuluttajat ovat saaneet aika vähän. Kuluttajapuoli käyttää kuitenkin puolet energiasta. He ovat jääneet energiapolitiikassa vähän paitsioon.Nyt olisi aika, että energiapolitiikassa kuluttajat, lämmittäjät ja muut otettaisiin huomioon ja saataisiin kannusteita, palkintoja, palkitsevia toimia ja markkinavetoisia mekanismeja.

Hänen mielestä Ruotsin malli, jossa kuluttaja saa pienen etusetelin parantaessaan lämmitysjärjestelmää, toimisi myös Suomessa.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot