Mainos
Mainos

Danske Bank pudotti talousennustettaan reippaasti

Danske Bank on pudottanut reippaasti ennustettaan tämän ja ensi vuoden talouskasvusta.

Pankki odottaa nyt, että Suomen talous pysyy tänä vuonna ennallaan viime vuoteen verrattuna. Aiempi arvio oli, että kasvua tulisi 0,5 prosenttia. 

Arvio ensi vuoden talouskasvusta pudotettiin 0,8 prosenttiin 1,4 prosentista.  

– Vienti lähtee onnahdellen liikkeelle, mutta yksityinen kulutus pysyy vaisuna ja julkinen sektori säästää. Siksi odotamme tälle vuodelle nollakasvua ja ensi vuodellekin aiemmin arvioimaamme pienempää nousua, summaa pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.  

Danske Bankin mukaan hallituksen ohjelma viennin kilpailukyvyn parantamiseksi ja budjettivajeen kutistamiseksi heikentää kotitalouksien ostovoimaa tilapäisesti. Matalat korot ja alhainen inflaatio helpottavat kuitenkin kotitalouksien asemaa.

Danske Bank korjasi myös tuntuvasti ennustettaan työttömyydestä. Pankki arvioi, että työttömyys kasvaa ensi vuonna 10 prosenttiin. Aiemmin sen odotettiin jäävän 9 prosenttiin.

– Työmarkkinat pysyvät hauraina, ja pitkäaikaistyöttömyys uhkaa nostaa rakenteellista työttömyyttä. Onnistuessaan hallituksen rakenteelliset uudistukset kuitenkin kiihdyttävät Suomen talouden kasvuvauhtia, Kuoppamäki arvioi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme