Mainos
Mainos

Ecofin pohti Italiaa ja keskuspankin johtajaa

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei halunnut tänään arvioida, onko Italia selviytynyt Emu-kriteereistä vai ei. Niinistö totesi lehdistötilaisuudessa Brysselissä, että EU:n valtiovarainministerien keskustelu Italian niin sanotusta konvergenssiohjelmasta ei synnyttänyt arvokeskusteluja Italian Emu-kelpoisuudesta.

Tähän puuttuvat EU:n valtionpäämiehet ja pääministerit toukokuun alussa, kun päätetään, mitkä maat otetaan mukaan valuuttaunioniin. Italian kohdalla todettiin positiivinen kehitys budjetin alijäämässä, mutta kiinnitettiin huomiota valtionvelkaan, joka sitoo budjettia, sanoi valtiovarainministeri Niinistö.

Suomi ja neljä muuta maata on aiemmin poistettu "mustalta listalta" eli niiden maiden joukosta, joiden budjetin alijäämä on ollut liian suuri. Muut neljä maata ovat Luxemburg, Irlanti, Tanska ja Hollanti. Italialla on sen sijaan Niinistön mukaan edelleen liiallinen alijäämä.

Valtiovarainministerit keskustelivat myös Aasian talouskriisistä ja sen mahdollisista vaikutuksista Emuun. Ministerit päättivät muun muassa, että Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Michael Camdessus kutsutaan seuraavaan valtiovarainministerien kokoukseen, joka pidetään helmi- tai maaliskuussa.

Euroopan keskuspankin (EKP) tulevan pääjohtajan nimityskiistassa ei valtiovarainministerien kokouksessa edistytty. Ehdokkaita on edelleen kaksi: hollantilainen Wim Duisenberg ja ranskalainen Jean-Claude Trichet.

Ecofinin kokous oli herättänyt tavallista suurempaa etukäteismielenkiintoa, koska Emun valmistelut ovat edenneet loppusuoralle ja koska ministerien oli määrä keskustella Italian Emu-ohjelmasta.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme