Mainos

EK: Tuotannon kasvu vaimenee teollisuudessa

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan palvelujen kysyntä säilyy kuitenkin hyvänä.

Elinkeinoelämän keskusliitto

Teollisuusyritykset arvioivat tuotannon kasvun vähitellen hidastuvan alkuvuoden aikana. Suhdannenäkymiä kohentaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n suhdannebarometrin mukaan kuitenkin hintaodotusten paraneminen. Myyntihintojen ennakoidaan vahvistuvan kuluvalla vuosineljänneksellä.

Sen sijaan palveluyritysten näkymissä ei barometrin mukaan ole tapahtunut muutoksia, ja kysynnän ennustetaan säilyvän hyvänä.

Teollisuusyritysten suhdannenäkymiä mittaava saldoluku oli tammikuussa +10, kun se oli lokakuussa +6. Suhdanteiden paranemista odotti 16 prosenttia ja heikkenemistä 6 prosenttia vastaajista. 78 prosenttia yrityksistä ei ennustanut suhdanteisiin muutoksia lähikuukausina.

Rakentamisessa suhdannenäkymissä ei tapahtunut suurta muutosta lokakuuhun verrattuna. Suhdannenäkymien saldoluku oli tammikuussa -8 (lokakuussa -10). Suhdanteiden paranemista odotti tammikuussa 12 prosenttia vastaajista ja niiden heikkenemistä 20 prosenttia.

Palveluyritysten suhdannenäkymien saldoluku oli tammikuussa -1, kun se oli lokakuussa samoin -1. Suhdanteiden paranemista odotti tammikuussa 11 prosenttia vastaajista. Tilanteen arvioi heikkenevän 12 prosenttia yrityksistä.

Kysyntä ja tuotanto

Tammi-maaliskuussa teollisuusyritykset odottavat saavansa uusia tilauksia jonkin verran loppuvuotta enemmän. Palvelujen kysynnässä ei ennusteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia alkuvuonna. Rakennusyritykset arvioivat saavansa uusia tilauksia likimain yhtä paljon kuin viime vuoden lopulla.

Teollisuuden tuotanto-odotukset ovat aiempaa vaimeammat, mutta tuotannon odotetaan kuitenkin jonkin verran kasvavan tammi-maaliskuussa. Samoin odotukset alkukesälle ovat varovaiset, ja tuotannon kasvun arvioidaan jäävän tuolloin hitaaksi.

Rakentamisen tuotannon kasvun arvioidaan jatkuvan tammi-maaliskuussa loppuvuotta hitaampana.

Palveluyritysten myyntiodotukset alkuvuodelle ovat myönteiset. Kysynnän odotetaan säilyvän hyvänä, ja myynnin ennustetaan kasvavan lähes samaa vauhtia kuin viime vuoden lopulla.

Työvoima

Teollisuusyrityksissä ei ennusteta suuria henkilöstövähennyksiä alkuvuoden aikana. Niin ikään rakentamisessa ja palveluyrityksissä henkilöstön ennustetaan pysyvän lähikuukausina ennallaan.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 03.02.2005)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot