Mainos
Mainos

Ekonomistien pelko: Minkälaisia veroja talletuksille vielä tulee?

Suomalaisasiantuntijat pitävät Kyproksen tukipaketista saavutettua sopua myönteisenä. Ratkaisuun sisältyvä talletusten kertaluonteinen vero herättää silti kysymyksiä.

– Se, että paketin kokonaissummaa pystyttiin pienentämään ennakoidusta merkitsee, että Kypros voisi selvitä jatkossa veloistaan. Siitä huolimatta Kyproksella on aikamoinen työ pärjätä ilman, että jouduttaisiin tekemään jonkinlainen velkajärjestely myöhemmin, arvioi OP-Pohjola-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Sekä Heiskanen että Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki muistuttavat, että Kypros on pienehkö sivujuonne eurokriisissä.

Kuoppamäkeä arveluttaa talletuksien vero.

– Se on ymmärrettävä yli sadantuhannen euron talletusten osalta, mutta on aika raju liike, että se tulee alemmillekin. Se koskettaa tavallista kadunmiestä, joka ei ehkä ole osannut tätä odottaa.

Kuoppamäki pelkää, että ratkaisusta tulee ennakkotapaus, joka saa tallettajat muuallakin miettimään, onko talletussuoja kaikenkattava.

– Olisi kiinnostavaa kuulla, aiotaanko talletuksia tulevaisuudessakin verottaa jopa 10 prosentilla, hän pohtii.

Yli 100 000 euron talletuksille tulee noin kymmenen prosentin kertaluonteinen vero ja pienemmille talletuksille vajaan seitsemän prosentin vero. Myös korkotuloja verotetaan.

Talletuksiin kohdistuvilla veroilla valtio kerää noin 6 miljardia.

Itse tukipaketti on kooltaan 10 miljardia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme