Mainos

EKP: Korot pysyvät alhaisina vielä pitkään

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ennakoi, että euroalueen korot pysyvät alhaisina vielä hyvin pitkään.

Draghi sanoo hollantilaisen De Telegraaf -lehden haastattelussa, että euroalueen talouden elpyminen on vielä hyvin heiveröistä, epätasaista ja haavoittuvaista. Korot eivät nouse, ennen kuin elpyminen on vakaammalla pohjalla.  

- Tukemme pankkien yritysrahoitukselle jatkuu vielä neljä vuotta. Tämä osoittaa, että korot pysyvät alhaisina pitkään, Draghi sanoo.  

Draghi painottaa, ettei EKP näe euroalueella merkkejä deflaatiosta, joka tarkoittaisi, että hinnat laskisivat laajalla rintamalla koko euroalueella ja että taloudet ja yritykset lykkäisivät kulutusta ja investointeja odottaessaan halvempia hintoja.  

Euroalueen inflaatio on nyt selvästi alle EKP:n tavoitteen, joka on lähellä mutta alle kahden prosentin. Nyt hintojen nousu on 0,5 prosentin luokkaa.

Euroalueella pelätään päätymistä Japanin kaltaiseen tilanteeseen, jossa hintojen lasku on aiheuttanut deflaatiokierteen, joka hidastaa kasvua ja saa kulutuksen ja investoinnit hiipumaan.  

Draghi sanoo haastattelussa, että EKP ei tällä haavaa suunnittele uusia toimia euroalueen talouden elvyttämiseksi, vaan keskittyy kesäkuun alussa tehtyjen päätösten toteuttamiseen. Tuolloin EKP laski ohjauskorkonsa historiallisen alas 0,15 prosenttiin ja talletuskorkonsa pankeille -0,1 prosenttiin. Lisäksi EKP tarjoaa pankeille edullista rahoitusta yritysrahoituksen elvyttämiseksi.  

Draghi ei sulkenut pois ajatusta EKP:n lainaosto-ohjelmasta, mutta sanoi, ettei sellaisten toimien aika ole nyt.   

Lisätoimia rahaliiton vahvistamiseksi  

Draghi arvioi myös, että rahaliiton vahvistamiseksi tarvitaan lisätoimia. Hänen mielestään myös talouden rakenneuudistuksia pitäisi ohjata union laajuisesti, samalla tavalla kuin budjetteja.  

- Budjettien kohdalla toimivaltaa on jaettu jäsenmaiden kesken. Sama pitäisi tehdä myös työmarkkinoiden, kilpailukyvyn, byrokratian ja sisämarkkinoita koskevien sopimusten osalta, Draghi maalaili.    

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot