Mainos
Mainos

EKP:n Issing: Eurooppa ei voi korjata Yhdysvaltain kauppavajetta

Yhdysvaltain kauppataseen vaje uhkaa maailmantaloutta. Eurooppaa ei kuitenkaan voi vaatia ratkaisemaan ongelmaa alentamalla korkoja ja turvautumalla alijäämäisiin budjetteihin, sanoi Euroopan keskuspankin pääekonomisti Otmar Issing Yhdysvaltain ja Euroopan suhteita käsitelleessä seminaarissa.

Lontoossa puhunut Issing sanoi suorasanaisesti, että valtiontalouden tai rahapolitiikan käyttäminen Euroopan hitaan kasvun elvyttämiseksi olisi lyhytnäköistä.

-Se on epäonnistunut menneisyydessä ja se olisi sekä väärää että vaarallista politiikkaa, sanoi Issing. EKP:n on hänen mukaansa keskityttävä hintavakauden ylläpitämiseen, ja hallitusten on tehtävä rakenteellisia uudistuksia.

Issingin mukaan olisi vaarallista uskoa, että ylimitoitetut elvytystoimet olisivat hyvä tuki talouskasvulle. Ne eivät olisi sen paremmin Yhdysvaltain kuin Euroopankaan etujen mukaisia ja vain synnyttäisivät muualla tasapaino-ongelmia, jotka olisi sen jälkeen korjattava.

Talouspolitiikan päättäjien on Issingin mielestä kuitenkin tärkeää tukea Yhdysvaltain vaihtotaseen vajeen asteittaista ja hallittua alentamista. Pitkällä aikajänteellä maan nykyinen viiden prosentin vaje bruttokansantuotteeseen suhteutettuna ei hänen mukaansa ole ylläpidettävissä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme