Mainos
Mainos

Energian kallistuminen kiusaa kauppapuutarhoja

Kurkku

Öljyn ja sähkön hinnan viimeaikainen nousu kurittaa ankarasti kauppapuutarhoja. Vihannespuutarhoilla jo 40 prosenttia kustannuksista tulee sähkölaskusta ja lämmityksestä.

Myös 20 vuotta kurkkua viljellyt puutarhayrittäjä Hannu Varpio on huolestunut kustannusten noususta.

- Viime kesästäkin varmaan kymmeniäkin prosentteja, ja viimeisen kolmen, neljän vuoden aikana hyvinkin 50 prosenttia nousua, Varpio laskee.

Koko alalla mietitään nyt keinoja kiristää vyötä.

- Ratkaisuja on löydettävä ja tuotantoa on tehostettava, jotta saadaan kiloja tai kappaleita enemmän neliötä kohden. Toisaalta kotimaiseen energiaan siirtyminen on vauhdittunut viime vuosina, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Ongelmana on, että tuottajien saama hinta kurkuista ja tomaateista on jäänyt kauas jälkeen rajusti kohonneista tuotantokustannuksista. Siksi moni puutarhayrittäjä on pistänyt ovet säppiin viime vuosina.

- Energian hinnannousu ei sitä yksistään aiheuta, mutta se voi vauhdittaa sitä eräiltä osin. Ne, jotka miettivät mahdollista alasajoa, varmasti toteuttavat sen nopeammin, Jalkanen sanoo.

Varpion puutarhalla Orimattilassa kurkkua aiotaan silti viljellä vastaisuudessakin.

- Pitää olla vaan rohkea ja mennä pää edellä, Hannu Varpio sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme