Mainos
Mainos

Energiapuun pinomittauksessa syntyy isoja virheitä

Mittavirheiden merkitys korostuu, kun metsäyhtiöt alkavat maksaa jatkossa energiapuusta korvausta metsänomistajille.

Energiapuun mittauksessa tapahtuu suuria mittavirheitä, joista kärsivät sekä hakeyrittäjät että metsänomistajat. Yleisesti sovittua valtakunnallista menetelmää ei ole, joten mittaustulokset vaihtelevat mittaajan mukaan.

Energiapuun pinomittauksen ongelma on kasan epämääräisyys, sillä pituus, leveys ja erityisesti tiheys ovat tulkinnanvaraisia.Alalle kaivattaisiin pikaisesti yhtenäistä mittausmenetelmää, sillä lämmitykseen käytettävän energiapuun käyttö lisääntyy jatkuvasti.

- Metsäenergiapuun tai metsähakkeen käyttö on kolminkertaistunut viiden viime vuoden aikana, ja se on sikäli laajassa merkityksessä uusi asia. Siitä varmaan juontaa juurensa se, ettei tätä asiaa ei ole säädelty eikä myöskään yhtenäisiä mittausohjeita ole olemassa, sanoo Jari Lindblad Metsäntutkimuslaitokselta.

Tähän saakka energiapuusta ei ole maksettu metsänomistajalle juuri mitään. Mittausvirheistä ovatkin kärsineet puunmyyjiä enemmän alan yrittäjät.

- Heillä on leipä kiinni tästä työstä, ja heille tämän mittauksen pitäisi olla tarkka.

Tällä viikolla UPM ryhtyy maksamaan metsänomistajille korvausta energiapuusta, joten mittavirheillä alkaa olla merkitystä metsänomistajallekin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme