Mainos
Mainos

Energiaverouudistus voi lisätä kivihiilen käyttöä ja nostaa kaukolämpölaskuja

Hallituksen kaavailema vihreä verouudistus uhkaa johtaa ympäristölle haitallisemman kivihiilen käytön lisäämiseen. Energiayhtiöt aikovat nimittäin lisätä kivihiilen käyttöä kaukolämmön tuotannossa, jos hallitus kiristää maakaasun verotuksen viisinkertaiseksi.

- Jos nämä korotukset tapahtuvat näin, totta kai se merkitsee sitä että taloudellisesti olisi järkevintä palata hiilen käyttöön ja lopettaa kaasun käyttö, sanoo Fortumin johtaja Anne Brunila.

- Politiikan pitäisi olla hyvin ennakoitavaa. Meilläkin esimerkiksi uusi Suomenojan kaasuvoimalayksikkö avattiin viime vuoden lopulla, ja se oli 200 miljoonan euron investointi. Näillä hallituksen päätöksillä sen taloudelliset edellytykset ovat kuitenkin aivan toiset kuin investointipäätöstä tehtäessä.

Maakaasun ja kaukolämmön hinnannousu rokottaisi eniten suuria kaupunkeja, joihin on rakennettu laajoja kaukolämpöverkostoja.

- Tämä on täydellinen suunnanmuutos. Suomessa on tuettu vuosikymmeniä maakaasun käyttöä, ja nyt vedetään tavallaan matto jalkojen alta, toteaa Energiateollisuuden johtaja Jari Kostama.

Energiateollisuus laskee, että hallituksen veronkorotukset nostaisivat myös kotitalouksien kaukolämpölaskua jopa sadoilla euroilla vuodessa.

- Varsin huomattavia summia tulee eli maakaasualueilla pientaloissa 200-400 euroon vuodessa, ja kerrostaloissa 100-200 euroon vuodessa, Kostama arvioi.

Hallitus päättää energiaverojen korotuksista loppuviikon budjettiriihessä.

Katso Jussi Kärjen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme