Mainos
Mainos

Energiayhtiö maksaa ydinvoimalaa vähintään 20 vuotta

Energiayhtiöiltä kuluu 20-30 vuotta ennen kuin uuden ydinvoimalainvestoinnin kustannukset on maksettu.

Uutta ydinvoimalupaa hakeneista yhtiöistä Fennovoima kertoo, että yhtiön suunnitteleman voimalan takaisinmaksuaika on yli 20 vuotta. Teollisuuden Voima (TVO) arvioi maksavansa lainat takaisin 30 vuodessa. Fortum ei julkista omaa aikatauluaan.

Voimaloiden suunniteltu käyttöikä on kuitenkin 60 vuotta, joten ne ehtivät jauhaa sähköä vuosikymmeniä ilman investointikustannusten aiheuttamaa rasitetta. Lisäksi ydinvoimaloissa sähkön puhtaat tuotantokustannukset ovat pienet.

Fennovoiman ja TVO:n pääasiallinen tarkoitus onkin tuottaa sähköä omakustannushintaan omistajilleen. Sen sijaan Fortum myisi mahdollisen uuden voimalan sähkön markkinoille.

Fennovoiman alustavan kustannusarvion mukaan uuden ydinvoimalan hinta on 4-6 miljardia euroa. Myös Fortumin arvio on 4-6 miljardia euroa. TVO:n hanke maksaisi yhtiön mukaan 3-4 miljardia euroa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme