Mainos
Mainos

Englannin vahva punta haittaa jo maan vientiteollisuutta

Englannin punta alkaa olla jo niin vahva, että maan vienti on ahtaalla. Keskuspankki joutuukin tänään puntaroimaan, onko peruskoron nosto oikea tapa jarruttaa talouskasvua, jos se samalla vahvistaa puntaa entisestään.

Punta on vahvistunut muihin EU-valuuttoihin nähden tasaisesti viime syksystä. Punnasta joutuu pulittamaan jo 8,5 markkaa.

Edes brittiläiset taloustietäjät eivät ole yhtä mieltä siitä, miksi punta kipuaa. Pitkään vahvistumista pidettiin väliaikaisena. Vasta viime viikkoina osa ekonomisteista on varovasti tulkinnut, että punta pysyy vahvana.

Yksi syy siinä, että punta seuraa Yhdysvaltain dollaria. Britannian talous on mannereurooppaa enemmän kytköksissä Yhdysvaltoihin. Syitä on etsitty myös EU:n rahaliittohankkeista: sijoittajat pitävät puntaa vakaampana kuin tulevaa euroa, jonka synnyttäminen on tullut päivä päivältä työläämmäksi. Britannia jää todennäköisesti pois ainakin rahaliiton ensimmäisestä vaiheesta.

Suomalaista paperiteollisuutta vahva punta hykerryttää. Sekä dollarin että punnan vahvistuminen paikkasivat viime vuonna hintojen laskun tuomaa aukkoa tuloksissa.

Britannia on Saksan ohella metsäteollisuuden tärkein vientimaa. Molempiin maihin menee viidennes koko alan viennistä.
(MTV3/Pirkko Tammilehto)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme