Mainos
Mainos

Entinen liikenneministeri nihkeä Finnairin osittaiselle myymiselle

Liikenneministerin salkusta luopunut kansanedustaja Merja Kyllönen (vas.) suhtautuu varovaisesti valtion omistuksen vähentämiseen Finnairissa.

Kyllönen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että ei ole merkityksetöntä, kuka Finnairia omistaisi, jos valtio luopuisi omistuksesta.

– Jos siihen tulokseen tullaan, että ainut vaihtoehto on myydä osa Finnairista, täytyy sitä harkita. Täytyy pohtia myös sitä, mitä myynti tarkoittaa valtio-omisteisen yhtiön näkökulmasta, esimerkiksi suhteessa siihen, mitkä ovat ylilento-oikeudet. Asiat eivät ole mitenkään yksinkertaisia. Kaikki taustat pitää olla hyvin tiedossa ja riskit, joita näihin kokonaisuuksiin sisältyy.

Kyllönen sanoi, että Finnairin heikon taloudellisen tilanteen takia tarvetta toimenpiteille kuitenkin on.

– Missä mittakaavassa toimenpiteitä tehdään, on tarkan poliittisen harkinnan paikka. Omasta liikennepoliittisesta näkökulmasta olen vuosien ajan pohtinut sitä, miten erilaissa sopimuksissa näyttäytyy se, että yhtiö on suomalaisomisteinen. Sitä pitäisi miettiä, että kuka omistaa ja mitä omistaa niistä osakkeista, jotka eivät ole valtion omistuksessa.

Jos omistuksesta luovuttaisiin, Kyllösen mukaan Finnairin omistusta voisi luontevimmin jakaa toiselle lentoyhtiölle.

– Luontevin olisi sellainen yhtiö, jolla olisi Finnairin kanssa samansuuntaisia intressejä. Kumppanin pitäisi olla sellainen, jonka kanssa viedään suomalaisia siipiä eteenpäin.

Valtio omistaa yli puolet Finnairista. Finnairin toiminta perustuu paljolti sen Venäjän ylilentoluvan mahdollistamaan Aasian liikenteeseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme