Mainos
Mainos

Ericsson odotetusti tappiolla

Ruotsalaisyritys teki historiansa heikoimman tuloksen.

-

Ruotsalainen Ericsson on julkaissut osavuosikatsauksensa. Ericssonin nettotulos vuoden viimeisellä neljänneksellä oli -3,5 miljardia kruunua.

Yhtiön nettotulos koko vuodelta oli 21,3 miljardia kruunua (noin 3,2 miljardin euroa) tappiolla. Tulos oli markkinoiden odotusten mukainen.

Ericsson arvioi, että myös kuluvan vuoden ensimmäinen vuosineljännes jää tappiolliseksi. Koko vuodelle yhtiö odottaa kuitenkin positiivista kassavirtaa.

Matkapuhelinalan ensi vuoden kasvuksi Ericsson arvioi 10 prosenttia. Matkapuhelinverkkojen markkinan yhtiö odottaa supistuvan 0-10 prosenttia. Saman arvion Ericsson on esittänyt ennenkin.

Ericssonin arviot varovaisempia kuin Nokian

Ruotsalaisen televalmistajan Ericssonin arvio tästä vuodesta on hieman varovaisempi kuin sen pääkilpailijan Nokian eilen kertoma käsitys. Kuitenkin myös Ericssonin pääjohtaja Kurt Hellström kertoi suhtautuvansa tulevaisuuteen nyt optimistisemmin kuin puoli vuotta sitten.

Maailmanlaajuiset verkkomarkkinat pysyvät tänä vuonna Ericssonin mukaan ennallaan tai taantuvat korkeintaan 10 prosenttia. Nokia ennusti markkinoiden pysyvän ennallaan. Ericssonille verkot ovat päätuote, kun Nokialla ne ovat selvästi matkapuhelimien varjossa, joten verkkomarkkinoiden kehitys vaikuttaa Ericssonin tämän vuoden tulokseen enemmän kuin Nokian.

Ericsson arvioi verkkomarkkinoiden taantuvan alkuvuodesta mutta lähtevän nousuun loppuvuodesta gprs- ja 3G-tilausten ansiosta. Nokian käsitys tilanteesta on samansuuntainen. Matkapuhelinmyynnin kasvuksi Ericsson arvioi tänä vuonna 10 prosenttia, kun Nokian arvio oli 10-15 prosenttia. Kappalemäärässä Ericssonin arvio tarkoittaa matkapuhelinmyynnin kipuavan 430 miljoonan paikkeille. Nokian arvio on 420-440 miljoonaa.

Muista kilpailijoista amerikkalaisen Motorolan arvio verkkomarkkinoista on lähempänä Ericssonia kuin Nokiaa. Motorola arvioi verkkomyyntinsä putoavan tänä vuonna 5-10 prosenttia. Myös Motorola uskoo nousun käynnistyvän loppuvuodesta. Kännykkämyynnissä Motorola pudotti tämän vuoden arvionsa 420 miljoonaan, joten se on valmistajista varovaisin. Investointipankit ovat varoittaneet, että myynnin kasvu jää tätäkin heikommaksi.

Reilusti Nokiaa pienemmäksi

Ericsson teki viime vuonna odotetusti jättitappion. Tulos rahoituserien jälkeen oli 29,1 miljardia kruunua (noin 3,2 miljardia euroa) miinuksella. Satunnaiseriä huomioimaton korjattu tulos oli 21,1 miljardia kruunua (2,3 miljardia euroa) pakkasella. Tulos on yhtiön historian heikoin. Vielä vuonna 2000 Ericsson teki yhtä paljon voittoa kuin nyt tappiota. Viimeisellä neljänneksellä Ericsson kirnusi 4,56 miljardin kruunun (noin 500 miljoonan euron) tappion. Tappio pieneni hieman kolmannesta vuosineljänneksestä.

Tulosta painoi viimeisellä neljänneksellä Latinalaisen Amerikan tilanteen vuoksi tehty 1,7 miljardin kruunun ylimääräinen riskivaraus. Ericssonin liikevaihto putosi vuoden aikana 15 prosenttia 231,8 miljardiin kruunuun (25,2 miljardiin euroon). Viimeisellä neljänneksellä pudotus oli peräti 29 prosenttia. Liikevaihtoon vaikutti kuitenkin matkapuhelinliiketoiminnan eriyttäminen Sony Ericsson -yhteisyritykseen syksyllä. Sony Ericssonin osuus Ericssonin tappioista oli selvästi pienempi kuin markkinat odottivat, vain 0,7 miljardia kruunua (noin 75 miljoonaa euroa). Matkapuhelinmyynti piti näin pintansa myös Ericssonilla loppuvuodesta.

Nokian voitosta ja liikevaihdon kasvusta suuri osa tuli loppuvuoden erinomaisesta matkapuhelinmyynnistä, ja myös muut kaksi pääkilpailijaa, Motorola ja Siemens paransivat matkapuhelinosastojensa tulosta viimeisellä vuosineljänneksellä. Liikevaihdon putoaminen jättää kuitenkin Ericssonin entistä selvemmin Nokian taakse kilpailussa Pohjoismaiden suurimman yrityksen asemasta. Nokian viime vuoden liikevaihto ylsi 31,2 miljardiin euroon.

Nokia alan ainoa tähti

Nokiaan verrattuna Ericssonin luvut ovat synkeitä ja myös synkeämpiä kuin muiden suurimpien matkapuhelinvalmistajien Motorolan ja Siemensin. Verkko- ja telelaitevalmistajat Nortel, Lucent ja Marconi ovat asia erikseen: ne hoippuvat totaalisen romahduksen partaalla. Nokia onkin jäänyt ainoaksi selkeästi voitolliseksi alan suuryritykseksi. Se on myös ainoa yhtiö, joka uskaltaa ennustaa reipasta 15 prosentin kasvua tälle vuodelle.

Siemens kertoi nousseensa päättyneellä vuosineljänneksellä 538 miljoonaa euroa voitolle, ja yhtiön matkapuhelin- ja verkkoyksikkö teki 37 miljoonan euron voiton. Luvut ovat vaatimattomia Nokiaan verrattuna, sillä Nokia teki vastaavana aikana tukevan 1,63 miljardin euron tilin.

Motorola kieri loka-joulukuussa lähes 100 miljoonan euron tappioissa, eikä yhtiö odota nousevansa voitolle ennen tämän vuoden puoliväliä. Tappio kertyi kuitenkin pääasiassa puolijohdevalmistuksesta. Matkapuhelimet nousivat 208 miljoonaa euroa voitolle tehtyään alkuvuoden raskaita tappioita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme