Mainos
Mainos

Etla alensi kasvuennustetta puoli prosenttiyksikköä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi Suomen kokonaistuotannon kasvavan kuluvana vuonna 1.7 prosenttia. Kasvuennustetta on alennettu puoli prosenttiyksikköä mm. paperiteollisuuden työkiistan venähtämisen vuoksi.

Etla arvioi Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 1.7 prosenttia. Ennusteen toteutuminen edellyttää kuitenkin loppuvuodesta keskimäärin 2.8 prosentin kasvutahtia. Ensi vuonna kokonaistuotannon arvioidaan lisääntyvän reilut neljä prosenttia. Kuluvan vuoden kasvuennustetta on alennettu puoli prosenttiyksikköä ja ensi vuoden arviota on korotettu lähes yhtä paljon.

Etla arvioi tiedotteessaan, että tärkein yksittäinen syy ennustelukujen korjaamiseen on paperiteollisuuden työkiistan ja tuotantoseisokin venähtäminen kuukautta pidemmäksi kuin kesäkuun ennusteessa oletettiin. Paperialan tuotanto väheni toukokuussa miltei puoleen vuotta aiemmasta ja pysähtyi kesäkuussa melkein kokonaan. Ensi vuonna tuotannon kasvuluvut kohoavat kuluvan vuoden matalan vertailutason vuoksi poikkeuksellisen suuriksi. Kesäkuussa paperin ja massan valmistus lisääntynee pitkälti toista tuhatta prosenttia.

Etla huomauttaa, ettei sen käsitys Suomen talouden näkymistä ole oleellisesti muuttunut kevään jälkeen. Tänä vuonna Suomen talouskasvu on kotimaisen kysynnän varassa.

Palkansaajien ansiotaso nousee tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,6 prosenttia. Kuluttajahintojen nousuksi Etla ennakoi tälle vuodelle tasan prosentin tahtia ja ensi vuodeksi 1,6 prosenttia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme