Mainos
Mainos

Etla piti kasvuennusteensa tälle vuodelle ennallaan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi viennin kasvun hidastuvan selvästi tänä vuonna, mutta jatkuvan edelleen varsin vahvana. Erityisesti paperiteollisuudessa kasvua rajoittaa, että koneet käyvät käytännössä jo täysillä eikä uusia koneita valmistu enää samaan tahtiin kuin aiemmin. Kone- ja elektroniikkateollisuus kärsii puolestaan eniten Aasian kriisistä.

Etlan tänään julkistaman suhdannekatsauksen mukaan viennin kasvu hidastuukin viime vuoden 13,5 prosentista noin 7 prosenttiin. Vielä syksyllä laitos arveli, että vienti kasvaa tänä vuonna noin 9 prosenttia. Sen sijaan kokonaistuotannon kasvuennustetta laitos ei muuttanut. Kasvun odotetaan olevan 4 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Tänä vuonna talouden kasvua siivittää erityisesti kotimainen kulutus ja asuntorakentamisen lisääntyminen. Työttömyys alenee aiempaa hitaammin, mutta putoaa tänä vuonna 13 prosenttiin.

Korot nousevat hieman nykyisestä

Etlan toimitusjohtaja Pentti Vartia arvioi julkistamistilaisuudessa, että Emun tulon myötä lyhyet korot nousevat hieman. Tämä johtuu siitä, että alueen kysynnän kasvun painopiste on siirtymässä viennistä kotimaiseen kulutukseen. Etlan ennusteen mukaan lyhyet korot nousevat ensi vuoden alkuun mennessä noin 4 prosenttiin. Nyt kolmen kuukauden helibor-korko on noin 3,5 prosenttia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme